Sunt aceste premii oferite pe merit, pentru valoarea literară? Dacă stăm strâmb şi judecăm drept, observăm că premiul „Nobel” pentru literatură se oferă de zeci de ani pentru „anumite scopuri”, care nu au nicio legătură cu menirea lui. Mai precis, se oferă premiul pentru că „nobelistul” a scris împotriva lui Putin sau Trump, că sprijină mişcarea X sau Y, că este „political correctness” etc.
Unde este valoarea literară?
Şi, cum „peştele de la cap se-mpute”, asistăm neputincioşi la o rostogolire a acestor metehne în spaţiile ocupate vremelnic de aşa-zişi critici literari şi scriitori mediocri, care se vor lăuda între ei, unii pe alţii, şi îşi vor oferi multe premii.
Mă amuz copios când descopăr „premianţi” care au scris 2-3 cărţulii de poezii, dar au primit 20 de premii literare.
Din păcate, sunt destui cititori care sunt influenţaţi de „marketingul literar”, dar, din fericire, acest lucru nu se întâlneşte la cei care au devorat biblioteci întregi, căci, pentru aceştia din urmă contează valoarea scriitorului, nu „premii cumpărate” care ascund un interes obscur. Toate acestea au un efect dezastruos pentru generaţia tânără, în formare. Îndepărtarea tinerelor generaţii de adevăratele valori a fost o acţiune premeditată la care au participat critici cu sufletul vândut, scriitori fără talent şi har, semidocţi şi semifilozofi cu atracţie faţă de ignoranţă.
Munca lor s–a văzut mai târziu şi a fost răsplătită cu premiul cel mare la olimpiada de prostie. E trist să constați că în perioada trecută, oamenii erau mai citiți și mult mai pregătiți (fără internet, tablete etc.) decât „generația telefoanelor-facebook-digitală”, care doar pe tupeu și lipsă de valoare se bazează. Tinerii de astăzi citesc numai „importuri”: „Harry Potter”, „The Lord of the Rings”, „Game of Thrones” și alte bestseller–uri, din fericire fiind încă feriți de pasiunile cititorului american care pretinde că se numesc „romane grafice” benzile desenate care, pe vremuri, le citeau la noi copiii de 6–8 ani.
De aici, de la lecturile lor (ai noștri tineri), li se trage și viziunea ocultă asupra lumii și vieții în general, și, implicit, ruptura dintre generații.
Pur și simplu, generațiile formate în urmă cu 50–100 de ani au citit mai mult literatură clasică, ce insuflă un anumit set de valori, o anumită viziune asupra lumii, trasând un anume scop/ideal pentru tineri.
Bestseller–urile din ziua de astăzi încurajează cultul plăcerilor (hedonismul), dorința de putere și întreaga mentalitate liberală – fă ce vrei, trăiește clipa, o vulgarizare a maximei latine „Carpe diem”! – de care nici 5% n–au auzit… mai pe șleau spus: nu avem parte de libertate, ci de libertinaj.
Nu ar fi normal ca ICR-ul să traducă operele unor autori români valoroşi, alţii decât cei propuşi artificial, şi să promoveze scriitorii cu un real talent? Bineînţeles, n-ar strica deloc să fie găsiţi vinovaţii pentru situaţia dezastruoasă în care a ajuns cultura română şi să fie traşi la răspundere. Mă refer la pupincuriștii de la partide și de la Securitate (veche și nouă), care au confiscat tot ce înseamnă adevărata cultură și promovează cu ostentație și asiduitate numai și numai nonvaloarea. Cei patru cavaleri ai Apocalipsei Culturii Române, așa cum i-am denumit mai demult, care conduc o gașcă literară-nu pot să o denumesc altfel-întovărășiți în rele cu câțiva critici cu sufletul vândut întunericului își laudă stăpânii, ca niște bocitoare profesioniste la capul defunctului.
De ce se întâmplă acest lucru abominabil?
Pentru că acești epigoni, în vanitatea și nemernicia lor, nu vor să le scape cumva din gheare scriitori și artiști valoroși, care ar putea demasca adevărata față a acestor impostori.
Marii scriitori, artiștii de geniu și cineaștii valoroși sunt marginalizați și lăsați să moară de foame, totul numai pentru a promova prostia și imbecilitatea, adică, practic, ce putem numi a fi doar manele literare și cinematografice.
Chiar nu își pune nimeni întrebarea de ce în ultimii 30 de ani nu se mai promovează valoarea??
Lucian Ciuchiță