Asociația Italienilor din România (RO.AS.IT) a reușit din nou să organizeze o seară de excepție! Doamna Ioana Grosaru, președintele Asociației, ajutată de inimoasa vicepreședinte Mihaela Profiriu Culluri, au reunit sâmbătă seara, 9 martie, arta plastică și muzica clasică într-un eveniment intitulat ”Amprentă de femeie”. Iar ”amprentele” pe seara de 9 martie de la Casa D’Italia și le-au pus două doamne celebre, ambele gălățence: artistul plastic Angela Tomaselli și pianista și compozitoarea Livia Teodorescu Ciocănea.
Cele aproape 150 de persoane care au trecut pragul sediului RO.AS.IT. de pe strada I.L. Caragiale, au admirat pentru început Finisajul expoziției ”Arhitecturi italiene, personaje și carnaval”, aparținând pictoriței Angela Tomaselli. Deși născută la Brezoi (Vâlcea), Angela Tomaselli a fost ”adoptată” de Galați după absolvirea Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”. În orașul de pe Dunăre, Angela devine unul dintre cei patru fondatori ai Muzeului de Artă Românească Modernă și Contemporană, ca după trei ani să aleagă să fie la catedră în cadrul Liceului de Muzică și Artă Plastică ”Dimitrie Cuclin”.
De-a lungul anilor, a deschis peste 50 de expoziții personale, în ţară şi în Italia, Germania, Suedia, Belgia, Spania. A participat la sute de manifestări de grup și colective în țară și de peste hotare. De asemenea, a participat la tabere şi simpozioane naţionale şi internaţionale de creație, în România şi Franţa.
Al doilea moment de excepție al serii a fost oferit publicului de recitalul extraordinar al pianistei și compozitoarei Livia Teodorescu-Ciocănea, originară din Galați. Profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București, Doctor în Muzicologie și Compoziție, cu doctorat susținut și obținut în Marea Britanie la Universitatea din Huddersfield, Livia Teodorescu-Ciocănea are o carieră de excepție, atât ca pianist concertist cât și în calitate de compozitor. Muzica sa a fost interpretată în SUA, Australia, Hong Kong, Indonezia, Japonia și în mai multe țări din Europa. În România, lucrările sale au fost interpretate de orchestre de vârf din România, printre care Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională Radio, Orchestra de cameră Radio și Orchestra Operei Naționale București. A compus lucrări în diferite genuri muzicale: operă, balet, simfonic, vocal simfonic, concertant sau coral, muzică de cameră și vocală. Despre muzica Liviei Teodorescu-Ciocănea s-au pronunțat unii dintre cei mai renumiți muzicologi din lume.
„Livia Teodorescu-Ciocănea este o compozitoare cu o viziune puternică și imaginație. Tehnica ei compozițională prezintă un avans semnificativ asupra școlii spectrale, printr-o aplicare mai bogată și mai fluidă…” Nigel Osborne (compozitor britanic, Professor Emeritus Edinburgh University)
„Muzica Liviei Teodorescu are un flux natural și atrage atenția ascultătorului pe tot parcursul ei. … Rezultatul este o muzică a sensibilității, frumuseții, inteligenței și puterii.” “Livia nu este numai un compozitor extraordinar, dar este și o pianistă excelentă, dovadă fiind recitalurile pe care le-a susținut. A demonstrat că este un muzician desăvârșit, extraordinară în toate ramurile muzicii profesioniste: compoziție, interpretare și muzicologie.” Margaret Lucy Wilkins (compozitoare britanică, conferențiar Huddersfield University)
Nu avem cum să nu ne repetăm: a fost cu adevărat o seară de excepție, cu două femei care și-au pus puternic amprenta pe arta plastică și pe arta muzicală românească. Pe viitor, o recomandare: fiți atenți la evenimentele culturale organizate de Asociația Italienilor din România (RO.AS.IT) și nu le ratați! Veti avea impresia că și timpul se așează, spectator, lângă voi!