Aproape 900 de deținuți au evadat dintr-o închisoare din capitala Nigeriei, Abuja, după un atac atribuit grupării Boko Haram. Shuaib Belgore, secretar permanent la Ministerul de Interne nigerian, a declarat că închisoarea ar fi fost atacată, în noaptea de marți spre miercuri, de militanții islamiști Boko Haram. Conform unui comunicat al Serviciului Penitenciar din Nigeria, 879 de deținuți au fugit. Dintre aceştia, 443 sunt încă în libertate, iar restul au fost prinși ori s-au predat.
Un ofițer de securitate a fost ucis în timpul atacului și alți trei au fost răniți. Dintre deţinuţi, patru au murit și alți 16 au fost răniți. Rămășițele carbonizate ale mai multor vehicule găurite de gloanțe au fost văzute, miercuri dimineață, în apropierea închisorii. Belgore a afirmat că atacatorii Boko Haram ar fi venit după membrii grupării care erau deținuți în penitenciarul respectiv.
Închisorile din Nigeria, adesea supra-aglomerate și păzite de forțe de securitate suprasolicitate, sunt ținte frecvente ale atacurilor. În 2021, peste 1.800 de deținuți au evadat, după ce o grupare puternic înarmată a bombardat o închisoare din sud-estul țării, zonă marcată de tulburări separatiste. Raidul, precum și o busculadă separată asupra unui convoi al președintelui nigerian Muhammadu Buhari – el nefiind prezent – care se îndrepta spre orașul său natal din statul nordic Katsina, evidențiază provocările de securitate din Nigeria, în special în regiunile nordice, unde predomină grupurile de insurgenți înarmați și bandele de tâlhari. De departe, cea mai cunoscută grupare islamistă este Boko Haram, care în limba hausa înseamnă „învățătura occidentală e un sacrilegiu”.
Gruparea islamistă din nordul Nigeriei este vestită pentru cruzimea membrilor săi. Fondată în 1970 de Ustaz Muhammad Yussuf, ca o dizidență din gruparea extremistă Ansaru, apropiată de filialele Al Qaeda din Maghreb, Boko Haram militează pentru introducerea legii Șaria în întreaga țară și interzicerea culturii occidentale. După moartea lui Yussuf, în 2009, conducerea a fost preluată de discipolul și adjunctul acestuia, Abubakar Shekau. Sub conducerea sa, Boko Haram a căpătat un caracter feroce. În 2009, militanţii islamişti au lansat atacuri asupra unor biserici și a unor stații de poliție, în statul Bauchi din nordul Nigeriei.
Cu Abubakar Shekau la conducere, Boko Haram ar fi ucis peste 30.000 de oameni, a forţat circa două milioane de oameni să plece din casele lor şi a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume. În anul 2013, autoritățile americane au pus la bătaie un premiu de 7 milioane de dolari, pentru prinderea teroristului. În mai 2021, liderul unei grupări rivale desprinse din Boko Haram a anunţat public că Abubakar Shekau a murit după ce a detonat un dispozitiv exploziv, în timp ce era urmărit. Nici la ora actuală nu se poate spune, însă, cu certitudine că acesta i-ar fi fost sfârşitul.
În mai 2014, gruparea islamistă a fost trecută de Consiliul de Securitate al ONU pe lista organizațiilor teroriste. În martie 2015, Boko Haram a jurat credință şefului „Statului islamic din Irak și Levant” (Daash), Abu Bakr al-Bagdadi, şi a adoptat numele de „Provincia Vest-Africană a Statului Islamic”.
Potrivit Amnesty International, cel mai mare masacru comis de această grupare este cel de la Baga, din 2015, când au fost ucise peste 2.000 de persoane. Imaginile din satelit au surprins dimensiunile înfricoşătoare ale masacrului.