Vremea extremă face ravagii în China. Canicula care a cuprins țara de o lună încoace și inundațiile devastatoare de acum pun în dificultate țara cu peste 1.350.000.000 de locuitori. Ploile torențiale care s-au abătut peste nord-estul Chinei au provocat inundații devastatoare, iar prognozele meteo anunță furtuni și în zilele următoare.
În Shenyang, capitala provinciei Liaoning, cu 7,6 milioane de locuitori, au fost emise alerte roșii de furtună. Oamenii au primit mesaje pe telefoane, în care li se cerea să amâne plecarea la serviciu și să anuleze orice activitate neesențială, din cauza vremii extreme. Potrivit autorităților chineze, au fost inundate peste 50 de tronsoane de drumuri, dintre care 30 au fost închise. Din provincia Hebei, în nord, până în Anhui, în est, multe autovehicule au rămas blocate pe arterele rutiere inundate și echipele de intervenție au acționat pentru salvarea șoferilor și pasagerilor aflați în mașini. Alerte de inundații au fost emise și în provincia Jilin, la nord de Liaoning.
Autoritățile chineze se așteaptă, în următoarele ore, ca râurile umflate de ploile extrem de abundente să se reverse pe terenurile agricole, dar și în orașele Changchun și Siping. Meteorologii susțin că vremea extremă este rezultatul schimbărilor climatice și al primului taifun al sezonului, Chaba.
În urmă cu două zile, meteorologii chinezi avertizau că nordul țării va fi afectat, în următoarele două săptămâni, de un val de căldură. Peste 250 de milioane de persoane vor suporta temperaturi de peste 40 grade Celsius, în regiunile Xinjiang, Mongolia Interioară şi Ningxia şi în provinciile Hebei, Henan, Gansu şi Shaanxi. Canicula a provocat un consum crescut de energie electrică, din cauza utilizării la maximum a aparatelor de aer condiționat.
Autoritățile au avertizat că există și risc de incendii forestiere şi daune pentru creşterea stabilă a culturilor precum orezul, bumbacul şi porumbul. Condiţiile asemănătoare secetei vor afecta culturile agricole din Shandong, Anhui, Henan, Shaanxi şi Gansu. În iunie, temperatura medie a aerului în China s-a situat la cel mai ridicat nivel din 1961 încoace, au precizat meteorologii Centrului Naţional de Meteorologie.