Credincioșii se pregătesc sâmbătă, 11 iunie, înainte de Duminica Rusaliilor să pomenească morții, ritual care a căpătat în popor denumirea de Moșii de vară. Moșii de vară reprezintă unul dintre cele mai importante momente legate de cultul morților ale căror suflete se crede că, atunci când au părăsit în Joia Mare mormintele, au zburat libere vreme de 50 de zile, întorcându-se apoi în pământ în sâmbăta Rusaliilor. În această zi de sâmbătă, consacrată de către Biserica Ortodoxă zi de pomenire a morților, se oficiază Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a lor. Astfel, sunt amintiți părinții, moșii și strămoșii noștri adormiți, se rostesc rugăciuni și cântări, toate cu scopul de a le produce bucurie, deoarece sunt darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare. Părintele profesor Ene Braniște susține că Biserica Ortodoxă, prin consacrarea zilei de sâmbătă ca zi de pomenire generală a morților, n-a făcut altceva decât să creștineze străvechea sărbătoare păgână de vară, numită Parentalia, prin care romanii își pomeneau şi cinsteau morții (părinții) lor (parentes, de unde vine Parentalia).
Ce se dă de pomană de Moşii de vară
Se spune că pomana înseamnă în această zi împărțirea unor alimente care au fost preferate de cel răposat. Aceste alimente trebuie puse în vase de lut, fie cană, farfurie, strachină, pictate cu motive florale, însoţite de un tacâm. Tot ceea ce se dă de pomană de Moșii de vară trebuie să fie nou şi proaspăt. De mâncare se obișnuiește să se gătească orez cu lapte sau griş cu lapte, iar cănile sunt umplute cu vin, apă sau lapte, de torţile lor atârnându-se de obicei cireşe.
Principalele tradiții, obiceiuri și superstiţii legate de Moșii de vară
Credincioșii merg dis-de-dimineață la slujba de la biserică, ascultă Sfânta Liturghie și participă la parastasul pentru pomenirea celor adormiți. În sate, oamenii dau de pomană săracilor și străinilor, nu rudelor sau persoanelor din familie. Ritualul de pomenire are loc îndeosebi în cimitire. Cu acest prilej, mormintele sunt curățate și împodobite din timp cu flori de tei și frunze de nuc, iar lumânările ard întreaga perioadă în care se desfășoară ritualul de pomenire. Împăcarea sufletelor morților și întoarcerea lor fără incidente în morminte depind de bogăția ofrandelor (pomenilor) și de respectarea ritualului, scrie crestinortodox.ro.