Vânzările de adăposturi antiatomice au crescut vertiginous. Compania americană Defcon Underground Bunkers şi-a crescut vânzările de buncăre 500% la trei săptămâni după începerea conflictului din Ucraina. Rising S Bunkers, din Texas, raportează de asemenea o creştere de 1.000% a comenzilor. Compania este specializată în reşedinţe subterane vândute exclusiv clienţilor bogaţi. Preţul acestor buncăre urcâ până la 100 de milioane de dolari. Unul dintre modelele sale vedetă, „Aristocrat”, poate găzdui până la 50 de persoane. În interior, există săli de jocuri, saună, sală de gimnastică, cinematograf, piscină şi chiar o sală de arme. Bucătăria este făcută pe măsură. Un garaj poate găzdui mai multe vehicule. Complexul funcţionează cu sau fără reţelele existente (electricitate şi apă potabilă). Acesta este prevăzut cu un refugiu de suprafaţă pentru a securiza intrarea şi are un perete antiglonţ şi uşi antiexplozive masive. Preţul de vânzare este de 8,35 milioane de dolari.
Compania Rising S Bunkers a avut parte de creșterea bruscă a vânzărilor în momentul de vârf al pandemiei din 2020. Vivos, un pionier în domeniu, s-a specializat, de asemenea, în construirea de buncăre de lux în întreaga lume. Deşi multe dintre acestea se află în Statele Unite, ele se găsesc şi în Europa. Europa One, situat în Rothenstein, Germania, de exemplu, este un fost buncăr sovietic pe care compania l-a reproiectat. Acesta poate proteja până la 500 de persoane timp de un an. Buncărul se întinde pe aproape 25.000 de metri pătraţi şi este complet securizat. În interior, există baruri, un cinematograf, o piscină şi chiar o bancă de ADN pentru a repopula lumea, dacă este nevoie. Lucrările au început în 2016. La momentul respectiv, 50.000 de familii din întreaga lume solicitaseră deja să îşi rezerve un loc în buncăr în cazul unui dezastru global. Taxa de bază pentru a fi acceptat este de 35.000 de dolari pentru un adult şi de 25.000 de dolari pentru un copil. Cei mai înstăriţi au la dispoziţie şi cazare de cinci stele. Aceste spaţii individuale de 425 de metri pătraţi au fost apoi vândute pentru sume cuprinse între 3 şi 5 milioane de dolari.
La capitolul buncăre, Franţa este una dintre cele mai slab echipate ţări. Potrivit Artémis Protection, un producător de adăposturi antiatomice, Franţa are doar 1.000 de buncăre, dintre care 400 sunt private şi 600 militare. Cei mai îngrijoraţi pot apela la compania japoneză WNIShelter. Aceasta propune adăposturi antiatomice sub formă de kit, pe care proprietarul şi le montează singur. Potrivit companiei, aceste cuşti metalice sunt capabile să reziste la dezastre naturale, radiaţii şi chiar la lovituri de rachete.
Bogaţii lumii se pregătesc de sfârşitul lumii ți își procură buncăre în Noua Zeelandă. În ultimii ani, s-au multiplicat buncărele din insulă pentru miliardarii îngrijoraţi. Mulţi dintre ei sunt din Silicon Valley. Peter Thiel, fondatorul PayPal, este unul dintre primii care şi-au construit un astfel de refugiu pe insula Kiwi. Unii dintre ei, cred însă mai degrabă în izbucnirea unui război civil în SUA. Miliardarul Reid Hoffman, fondatorul LinkedIn,avea să se întrebe într-un interviu acordat publicaţiei New Yorker: „Se va întoarce ţara împotriva bogaţilor? Împotriva inovaţiei tehnologice? Se va transforma în dezordine civilă? În orice caz, mai mult de 50% dintre miliardarii din Silicon Valley au încheiat, într-un fel sau altul, o asigurare împotriva apocalipsei.” Este cazul lui Mark Zuckerberg, patronul Facebook, care şi-a construit o reşedinţă autonomă în Hawaii, pe insula Kauai, pentru 100 de milioane de dolari.