Uniunea Europeană va achiziţiona circa 110.000 doze de vaccinuri împotriva variolei maimuțelor, a anunţat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Acordul cu producătorul farmaceutic, pentru furnizarea vaccinului, este semnat astăzi, iar primele livrări vor fi operate la sfârșitul lunii iunie. Kyriakides a dezvăluit achiziţia de vaccin în timpul reuniunii miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană, care a avut loc, marți, la Luxemburg. Comisarul european a precizat că finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, iar dozele vor fi livrate statelor membre UE. Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au, în total, o populaţie de circa 447 milioane de persoane. Stella Kyriakides nu a explicat şi care vor fi criteriile conform cărora va fi repartizat vaccinul.
Mai multe informaţii a oferit, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a menţionat că România va primi o cotă de circa 2.500 de doze de vaccin pentru combaterea variolei maimuţei, după ce Comisia Europeană va finaliza achiziția. „Vaccinul este american și există doar cantități mici, deocamdată”, a precizat Rafila.
În 27 mai, Comisia Europeană anunţa că UE pregăteşte achiziţii în grup de vaccinuri şi tratamente pentru a combate variola maimuţei. Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a transmis, recent, că poartă discuții cu firma daneză de biotehnologie Bavarian Nordic , pentru extinderea utilizării vaccinului Imvanex. Produsul, utilizat pentru combaterea variolei, pare a fi considerat eficient şi în cazul variolei maimuței. Sunt, deja, state membre UE, precum Germania și Spania, care au lansat propriile comenzi de vaccin şi tratamente împotriva variolei maimuței.
Conform purtătorui de cuvânt al CE însărcinat cu probleme de sănătate, Stefan De Keersmaecker, organismul european Health Emergency Response Authority cooperează cu statele membre şi cu producătorii, pentru a procura vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei. Vaccinul este cel utilizat pentru combaterea variolei, boală eradicată la nivel global. Faptul că boala este considerată eradicată este şi motivul pentru care vaccinul este produs în cantități mici.
Potrivit comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, până acum, în statele membre UE au fost înregistrate circa 900 de cazuri de variolă a maimuței. Luni, Ministerul Sănătății român a transmis că a fost diagnosticat primul caz de variola maimuţei şi la noi, în cazul unui bărbat, în vârstă de 26 de ani, din Bucureşti.
În urmă cu mai puţin de o săptămână, Organizația Mondială a Sănătății anunţa că au fost raportate peste 1.000 de cazuri de variola maimuței în focarul actual, în afara țărilor din Africa, unde boala se răspândește frecvent. 29 de țări au raportat cazuri în focarul actual, declanşat în mai. Cele mai multe cazuri au fost raportate de Marea Britanie, peste 200, Spania, circa 160, şi Portugalia, aproape 140. În Canada şi Germania au fost raportate câteva zeci de cazuri, iar Agentina, Australia, Maroc şi Emiratele Arabe Unite au anunţat câte un caz. Nicio ţară non-endemică nu a raportat, însă, decese. În schimb, în ţările endemice, precum Camerun, Republica Centrafricană, Congo-Brazzaville, Republica Democrată Congo, Liberia, Nigeria, Sierra Leone, Gabon, Coasta de Fildeş şi Ghana, au fost raportate peste 1.400 de cazuri. În şapte dintre aceste state africane au fost înregistrate 66 de decese, în perioada ianuarie – mai 2022.
Numărul este considerat, însă, subestimat, din cauza informaţiilor epidemiologice limitate. „Este foarte probabil ca alte ţări să identifice astfel de cazuri şi să existe o nouă propagare a virusului”, au comentat reprezentanţii OMS. Şeful Organizaţiei Monddiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că riscul ca variola maimuței să se instaleze în țări non-endemice este real, dar poate fi prevenit. Într-un raport care actualizează situaţia sanitară provocată de variola maimuţei la nivel global, experţii OMS arată că „deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească, dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în ţări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit”.
Despre variola maimuţei se ştie că este o boală infecţioasă, de obicei uşoară, care se transmite prin contact apropiat. Are simptome asemănătoare unei răceli şi prezintă leziuni cutanate purulente.