Numirea Doamnei Mitsuko Tottori în fruntea companiei Japan Airlines (JAL) a fost un șoc pentru corporațiile japoneze, a relatat BBC. Saltul în această poziție este uriaș, nu doar pentru faptul că Doamna Tottori este prima femeie care conduce uriașa companie de transport aerian, ci și pentru că este o fostă stewardesă, chiar prima stewardesă din istoria acestei țări. Ea l-a înlocuit la conducerea companiei pe un călugăr budist.
Numirea doamnei Mitsuko Tottori în fruntea celei mari companii aeriene japoneze a surprins mediul de afaceri de la Tokyo. Ea nu făcea parte din grupul de elită al oamenilor de afaceri din rândul cărora compania aeriană obișnuia să-și aleagă CEO-ul.
Din ultimii 10 bărbați care au ocupat postul, șapte au fost școliți la cea mai bună universitate a țării, în timp ce Doamna Tottori este absolventă a unui colegiu mult mai puțin prestigios, și care este destinat exclusiv femeilor.
În Japonia, mai puțin de 1% din companiile de top sunt conduse de femei,
„Nu mă consider prima femeie sau prima fostă însoțitoare de bord. Vreau să mă comport ca un individ, așa că nu mă așteptam să atrag atâta atenție. Dar îmi dau seama că publicul sau angajații noștri nu mă văd neapărat așa”, a declarat presei Mitsuko Tottori.
Japan Airlines a trecut prin momente extrem de grele în 2010, când a intrat în faliment, ceea ce a fost descris de ziariștii japonezi drept cel mai mare eșec corporativ al țării.
Compania aeriană a reușit să supraviețuiască datorită sprijinului financiar major acordat de stat, iar afacerea a suferit o restructurare radicală cu un nou consiliu și conducere. Salvatorul său a fost Kazuo Inamoriun, un pensionar în vârstă de 77 de ani care era hirotonit călugăr budist,
Guvernul japonez încearcă de aproape un deceniu să mărească numărul de femei la conducerea companiilor de stat. Ținta este ca, până în 2030, femeile să ocupe o treime din pozițiile de conducere ale acestora.