VALENTIN NAUMESCU este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și director al Centrului pentru Studiul Relațiilor Externe ale UE si ordi
nii globale (Centrul EUXGLOB, UBB). Este expert evaluator al Comisiei Europene în domeniul relațiilor internaționale, conducător de doctorate și coordonatorul programului de master în Relații internaționale, politică externă și managementul crizelor. A publicat 20 cărți, în România și în străinătate, ca autor unic, coautor, editor sau co-editor și peste 60 de articole științifice și capitole/studii în reviste de specialitate și volume colective. Între 2005 și 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, iar între 2008 și 2012 a fost consulul general al României la Toronto.
Nu am intrat. Asta era previzibil, de câteva zile. Nu este o tragedie. Austria este ipocrită, așa cum am spus în interviurile din zilele trecute, iar motivul invocat cu privire la România (migrația ilegală din afara UE spre Austria) nu reprezintă motivul real al respingerii. Așa cum am putut fi însă membri timp de 15 ani ai UE fără să fim în Spațiul Schengen și nu a fost un dezastru din acest motiv, mai putem fi câteva luni sau un an. Vom intra până la sfârșitul anului viitor, preferabil împreună cu Bulgaria. Tema Schengen a fost mult supraevaluată în aceste luni în spațiul mediatic din România. Important este să rămânem lucizi, raționali, și să evităm tonul catastrofic sau revanșard. Și mai ales să nu spunem prostii (boicotul stațiunilor turistice, persecutarea companiilor care au investit la noi etc.), despre care o să ne pară rău sau o să ne fie rușine mai târziu. Să trecem cu demnitate peste acest eșec și să învățăm ce este de învățat. Trebuie păstrat întotdeauna ceva în rezerva de negociere politico-diplomatică din relațiile bilaterale, o monedă de schimb. Cu siguranță și Austria a avut nevoie de multe ori de diferite voturi în Consiliul UE iar România le-a oferit necondiționat. Nu trebuie rămas niciodată descoperit și vulnerabil. Totul trebuie condiționat. Asta este politica, inclusiv printre partenerii din UE. Resping orice abordare catastrofică. Nu este sfârșitul lumii. Să nu ne pierdem capul! Vom intra în Spațiul Schengen anul viitor, dacă nu se va decide intrarea în reforma completă a acestui acord.