Suveranul Pontif a transmis un nou mesaj privind războiul din Ucraina. ”Rugăciunea noastră merge către oamenii care suferă”, a spus Papa Francisc în cadrul audienței săptămânale de miercuri. El s-a referit, astfel, la civilii afectați de agresiunea rusă asupra Ucrainei și a făcut apel la oameni să nu uite războiul din această țară și să păstreze în gândurile lor poporul martir ucrainean.
”Să nu ne obișnuim să trăim ca și cum războiul ar fi un lucru îndepărtat. Memoria noastră, afecțiunea noastră, rugăciunea noastră, ajutorul nostru merg întotdeauna către oamenii care suferă atât de mult și care duc un adevărat martiriu”, a spus șeful Bisericii Catolice.
Cu o zi înainte, Papa Francisc a declarat, în cadrul unei întâlniri în audienţă la biblioteca privată a Palatului Apostolic cu reprezentanţi ai revistelor culturale europene ale Societăţii lui Isus, Ordinul iezuit al Bisericii Catolice, că trăim al treilea război mondial. ”În urmă cu câţiva ani, mi-a trecut prin cap să spun că trăim un al treilea război mondial în bucăţi. Acum, pentru mine, al treilea război mondial a fost declarat, iar acest lucru ar trebui să ne dea de gândit. Ce se întâmplă cu omenirea care a avut trei războaie mondiale într-un secol?”, a spus Suveranul Pontif.
Referitor la atacarea Ucrainei de către Rusia şi la modul în care se poate contribui la pace, Papa Francisc a declarat că ”trebuie să ne îndepărtăm de tiparul obişnuit, conform căruia Scufiţa Roşie era bună şi lupul era rău. Se conturează ceva global, cu elemente foarte interconectate”.
Potrivit publicației italiene La Stampa, Papa a amintit de opinia unui şef de stat, referitor la condițiile invaziei: ”Cu două luni înainte de conflict, un şef de stat mi-a spus că Alianţa Atlantică risca să dezlănţuie ceea ce s-a întâmplat. L-am întrebat de ce şi mi-a răspuns: Ei latră la porţile Rusiei. Ei nu înţeleg că ruşii sunt imperiali şi nu permit niciunei puteri străine să se apropie de ei. Acest şef de stat a ştiut să citească semnele a ceea ce se întâmplă”.
Suveranul Pontif a vorbit și despre brutalitatea și ferocitatea războiului, dar și-a exprimat temerea că ”pericolul este că vedem doar acest lucru, care este monstruos, și nu vedem întreaga dramă care se desfășoară în spatele acestui război, care poate că într-un fel a fost fie provocat, fie nu a fost împiedicat. Şi sesizez un interes în testarea şi vânzarea de arme. Este foarte trist, dar până la urmă, asta este miza”.
Șeful Bisericii Catolice a ținut să precizeze că unii consideră că prin această judecată ar fi în favoarea lui Vladimir Putin. ”Nu, nu sunt. Este simplist şi greşit să spui aşa ceva. Dar sunt pur şi simplu împotriva reducerii complexităţii la distincţia dintre bine şi rău, fără să mă gândesc la rădăcini şi la interese, care sunt foarte complexe”, a punctat Papa Francisc.