Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat marţi, 1 octombrie, aviz favorabil pentru ca Mugur Isărescu să ocupe pe mai departe funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi guvernator al Băncii Naţionale a României. Comisiile au dat aviz favorabil şi pentru Leonardo Badea – prim-viceguvernator al BNR, Florin Georgescu – viceguvernator şi Cosmin Ştefan Marinescu – viceguvernator.
Prezent în fața celor două comisii pentru buget-finanțe ale parlamentului, Mugur Isărescu a spulberat dorința românilor care își doresc trecerea la zona Euro.
„Banca Naţională nu consideră că în momentul actual obiectivul de a trece la zona euro este fezabil într-o anumită perspectivă, pentru că totul depinde de maniera în care ţara va reuşi cu politici corecte, consistente, să reducă deficitul public spre 3%. Dacă asta se poate face în patru ani, în cinci ani, în şapte ani, probabil că atunci vom avea şi o trecere la euro, nu mai devreme. Lucrurile sunt legate”, a afirmat Mugur Isărescu, la audierile din Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, relatează Agerpres.
Guvernatorul BNR a explicat că România nu poate trece la euro atât timp cât veniturile la buget sunt mai mici de 30% din PIB. Potrivit acestuia, o ţară precum România nu îşi poate îndeplini obiectivele – autostrăzi, investiţii – cu venituri bugetare mai mici de 30% din PIB decât prin lichidarea evaziunii şi reducerea pe cât posibil a facilităţilor fiscale, dar şi prin voinţă politică.
„Nu găsiţi ţară europeană, cu excepţia Irlandei, care e un caz cu totul specific, unde veniturile bugetare să fie sub 30%. (…) Nu văd modelul în care această ţară, care trebuie să mai facă şi autostrăzi şi investiţii şi aşa mai departe, poate să-şi găsească echilibrul cu venituri bugetare mai mici de 30%”, a precizat Mugur Isărescu.
Cel mai longeviv șef la Băncii Naționale a României a mai spus că, pentru a ne apropia de zona euro, trebuie lichidată evaziunea fiscală, să se renunțe la acordarea de facilităţi fiscale, la favoritism în acordarea acestor facilități, și să fie decisă ferm cota de impozitare.