„Domnul Traian Băsescu știe cel mai bine cum s-au fraudat alegerile prezidențiale din 2009. Cum persoane decedate au votat, cum la Paris a fost un vot la 13 secunde, cum s-au tipărit buletine de vot în plus, cum s-au modificat procesele verbale. Domnul Băsescu știe mai bine ca oricine toate aceste lucruri, pentru că așa a câștigat al doilea mandat de președinte. Am trimis în 2009 sute de mii de dovezi la CC, fără a fi măcar analizate. Și dacă tot știe atât de bine cum s-au fraudat alegerile prezidențiale din 2009, de ce nu ne spune și nouă cum a făcut? Astfel vom ști cum putem preveni astfel de situații total nedemocratice și ilegale pe viitor”, afirma Mircea Geoană, pe atunci senator PSD, într-un comunicat de presă transmis de Pro TV, în data de 9 octombrie 2013.
Comunicatul a rămas fără răspuns. Președinția de atunci a tăcut, cum la fel au păstrat o adâncă tăcere și alte instituții ale statului, de altfel bugetofage în ceea ce privește apărarea românilor, a sistemului democratic, a stabilității… bla, bla, bla, știți voi expresiile folosite așa că nu vă mai obosesc.
A răspuns Traian Băsescu abia luna trecută. Pe data de 6 martie 2024, într-un interviu acordat pentru Digi 24, fostul șef al statului a spus:
Toată propaganda moscovită – rețineți, propaganda moscovită – susține că eu am furat alegerile. Sau cineva i-a furat alegerile lui Mircea Geoană. Nu i-a furat nimeni alegerile. Vă aduc aminte că acele alegeri s-au desfășurat cu mari trusturi de presă împotriva mea, susținându-l pe Geoană și în secțiile de votare eu aveam câte un singur reprezentant, pentru că toate partidele se coalizaseră să-l susțină pe Mircea Geoană. Cum să fure unul singur în fața la șase care erau din alte partide, toate ostile alegerii mele? Deci povestea asta cu cineva i-a furat alegerile, securitatea, SRI, sau mai știu eu cine, Băsescu i-a furat alegerile lui Geoană. Nu. Cei care i-au furat masiv la acele alegeri au fost cei care-l susțineau pe Geoană, pentru că erau 6-7 în fiecare secție de votare, supravegheați de unul singur, care era reprezentantul meu”, a spus Traian Băsescu.
Fostul șef al statului nu a spus nimic despre morții care au votat, despre voturile la 13 secunde la Paris și în alte ambasade ale României, despre procesele verbale falsificate, precum și despre alte acuzații aduse de Mircea Geoană.
În schimb, a repetat teza cu susținerea lui Geoană de către ruși și de către propaganda moscovită care l-ar fi susținut atunci, reprezentată prin ”mari trusturi de presă”. Referitor la acest aspect, ar fi de remarcat două lucruri esențiale:
- Așa-zisul ”om al rușilor”, Mircea Geoană, a ajuns Secretar adjunct al NATO, pe postul aparținând americanilor;
- Unul dintre ”marile trusturi de presă” aparținând ”propagandei moscovite”, așa cum susține Traian Băsescu, este acum Antena 3 CNN (comentariile nu-și mai au rostul).
În aceste condiții este normal să te întrebi cine a luat-o razna? Traian Băsescu, sau americanii care l-au promovat pe Mircea Geoană? CNN care a devenit partener cu ”propaganda moscovită” de la Antena 3, sau tatăl notăriței care semna cu Mihai Corbu, fostul director al Lukoil pentru România și Ungaria, un contract de reprezentare notarială pentru agentura de la NIS Petrol?
Singurul lucru important spus de Traian Băsescu în interviul respectiv a fost următorul:
”Cei care i-au furat masiv la acele alegeri au fost ce-i care-l susțineau pe Geoană, pentru că erau 6-7 în fiecare secție de votare, supravegheați de unul singur, care era reprezentantul meu”.
O recunoaștere tardivă a faptului că a existat în PSD-ul acelor ani, așa cum suntem convinși că există și acum, o ”mână lungă și invizibilă” care trage sforile nu pentru interesul național, ci pentru cele ale unor grupuri de interese mai mult sau mai puțin din interiorul sau din afara României.
„A existat coloana a cincea a lui Băsescu în PSD”, afirma Mircea Geoană, în 2017, la Antena 3. În 2024, Traian Băsescu avea să confirme. Da, și? Ați mai auzit ceva de ”celebra” comisie de anchetă a parlamentului, constituită pentru a cerceta posibila fraudare a alegerilor prezidențiale din 2009? Recent, Florin Negruțiu, unul dintre cei mai importanți jurnaliști și comentatori politici pe care îi are în prezent România, avea să afirme la Digi 24, citez din memorie: ”Rar mi-a fost dat să văd în PSD o mai mare ură manifestată față de un fost președinte al partidului, așa cum este față de Mircea Geoană”. Ce-o fi având la bază această ură?
În 2009, Marcel Ciolacu era viceprimar al Buzăului. Acum este președinte ale celui mai important partid din România. O revenire a lui Mircea Geoană în politica românească, mai ales din postura de nr. 1 în stat, l-ar readuce pe Marcel Ciolacu la … nimic. Dar poate exista și un alt motiv, ce ține poate și de discuția care a avut loc între cei doi. Ne referim la momentul în care Marcel Ciolacu i-ar fi solicitat lui Mircea Geoană să candideze din partea PSD la președinția României. Ce l-a determinat pe Mircea Geoană să facă publică solicitarea respectivă? Ce condiții ar fi pus Marcel Ciolacu? Nu știm, dar știm că, în general, condițiile politicienilor se referă în primul rând la acordarea unui soi de protecție în privința unor posibile beneficii pe care le-au avut în înaltele funcții deținute în stat. Ca să nu facem referiri directe la procurori DNA, controale la firmele deținute prin interpuși, ș,a.m.d. În rest, ura alimentată în partid se transmite ușor, foștii președinți ai formațiunii, Adrian Năstase și Liviu Dragnea, pot confirma.
Dincolo de aceste întrebări, care își vor afla fără îndoială răspunsul, mai există una: ce s-a întâmplat în sufletele alegătorilor români din campania la prezidențialele anului 2009? Traian Băsescu a câștigat în 2009 fiind votat, conform datelor oficiale, de 5.277.068 de alegători, iar Mircea Geoană a obținut 5.206.747. Diferența a fost așadar de 70.321 de voturi.
Aveam o Românie împărțită. Chiar și cei care l-au votat pe Băsescu aveau a doua zi sentimentul unei victorii jenante, asupra căreia planau norii grei ai unei fraude de proporții.
Sentimentul că au fost înșelați a devenit și mai greu pentru toți românii, când și-au dat seama că referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari, care se desfășurase în același timp cu alegerile prezidențiale, nu fusese altceva decât o și mai mare fraudă, cea prin care li s-a furat dreptul de a-și cere dreptatea și de a decide asupra destinului Țării.
A fost compromisă nu doar noțiunea de referendum, în care poporul decide asupra unor teme importante din viața țării, ci chiar esența democrației.
În 2009, românii erau furați nu doar de dreptul de a-și alege președintele, ci chiar de dreptul de a mai decide ceva în țara lor. Și de atunci nu mai au încredere că își pot găsi dreptatea în România, drept dovadă fiind faptul că, după 2010, peste 6 milioane de români au ales calea străinătății.
Revenirea lui Mircea Geoană în politică și o nouă candidatură a sa la Președinția României ar putea însemna pentru români posibilitatea de a se revanșa, de a-și recupera dreptatea furată, chiar de a-și impune dreptatea prin votul pentru candidatul lor preferat din 2009. Ar fi și o palmă decisivă dată celor două ”HB-uri” (n.n. – hoaște bătrâne) din politica de la noi care și-au dat mâna în acel an pentru ca Geoană să nu le urmeze la Cotroceni.
Ar însemna și că românii vor avea posibilitatea de a fi reprezentați cu demnitate și cu adâncă pricepere în primul rând în relațiile cu Uniunea Europeană, de a fi tratați cu prietenie peste Ocean și cu cel mai adânc respect în NATO.