Ce vedem în filmele SF devine realitate, pe zi ce trece. Un robot-peşte proiectat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Sichuan va avea misiunea de a absorbi pe corpul său microplasticele care poluează mările şi oceanule lumii.
Micul robot-peşte este programat să elimine microplasticele din mări şi oceane, adsorbindu-le pe corpul său moale şi flexibil, creat din substanţe inspirate de elemente care se regăsesc în apa mării. Nacre, învelişul interior al scoicilor este principala sursă de inspiraţie. Cercetătorii au realizat un înveliş pentru robot, prin stratificarea unor foi microscopice de molecule în funcţie de gradientul chimic specific al nacrelor.
Roboţelul acvatic măsoară 13 mm lungime şi, graţie unui sistem laser cu lumină din coadă, înoată şi se deplasează cu aproape 30 mm pe secundă. Este autopropulsat, se poate agăţa de microplasticele care plutesc şi se poate repara singur, dacă este deteriorat. Creatorii săi spun că este elastic, flexibil la răsucire şi chiar capabil să tragă o greutate de până la 5 kg.
Potrivit cercetătorilor, micul robot poate absorbi bucăţile de microplastice care plutesc liber în apropiere. Explicaţia este aceea că antibioticele, coloranţii organici şi metalele grele din microplastice au legături chimice puternice şi interacţiuni electrostatice cu materialele peştilor. Asta le face să se agaţe de suprafaţa sa, astfel încât peştele bionic poate colecta şi elimina microplasticele din apă. „După ce robotul colectează microplasticele din apă, cercetătorii pot analiza în continuare compoziţia şi toxicitatea fiziologică a microplasticelor”, a declarat Yuyan Wang, de la Institutul de Cercetare a Polimerilor din cadrul Universităţii Sichuan şi unul dintre autorii principali ai studiului. El a mai precizat că materialul nou creat pare să aibă şi abilităţi de regenerare. Prin urmare, peştele bionic se poate vindeca singur, până la 89% din capacitatea sa, şi poate continua să cureţe apa de microplastice.
Microplasticele reprezintă una dintre cele mai mari probleme de mediu, la ora actuală. Odată ce sunt dispersate în mediul înconjurător prin descompunerea materialelor plastice mai mari, sunt foarte greu de eliminat, ajungând în apa potabilă, în produsele agricole şi în alimente, dăunând mediului şi sănătăţii oamenilor şi animalelor. Miliarde de astfel de particule de plastic, fragmentate din obiectele de plastic mai mari, cum ar fi recipientele de apă, pungile, tacâmurile de unică folosinţă, anvelopele de maşină şi tricourile sintetice, infestează dramatic, zilnic, mările şi oceanele planetei.