Letonia, statul baltic cu circa două milioane de locuitori, impune serviciul militar obligatoriu. Ministerul leton al Apărării a anunţat că toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, vor fi recrutați în armată, în următorii cinci ani.
Toţi cetățenii de sex masculin din acest interval de vârstă vor trebui să aleagă unul dintre cele patru tipuri de serviciu militar, însemnând Serviciul de Stat de Apărare, Garda Națională, Curs universitar de comandant de secție sau servicii alternative la Ministerul de Interne, Sănătate sau Asistență Socială, se arată în comunicatul ministerului. Femeile vor beneficia de acces la aceleaşi oportunităţi de pregătire, dar pe bază de voluntariat.
În prima etapă a implementării deciziei, Ministerul leton al Apărării va asigura pregătirea militară voluntară a cetățenilor letoni cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, începând cu ianuarie 2023.
Letonia a renunţat la serviciul militar obligatoriu după aderarea la NATO. Din 2007, armata acestei ţări baltice membră a Uniunii Europene, care se învecinează cu Belarus şi Rusia, este formată din militari de carieră şi voluntari ai Gărzii Naţionale care servesc în infanterie cu jumătate de normă, în timpul weekendului. Letonia are, în prezent, doar 7.500 de soldaţi în serviciu activ şi membri ai Gărzii Naţionale, sprijiniţi de 1.500 de soldaţi NATO.
Ministrul Apărării, Artis Pabriks: „Populația trebuie să realizeze că, pentru a supraviețui, trebuie pur și simplu să creștem ponderea populației care a primit pregătire militară și este pregătită să se angajeze în luptă. Acest lucru ar trebui să reducă riscul ca Rusia să atace Letonia. (…) Anul 2014 (n.r.: când Rusia a anexat Crimeea) ne-a făcut să ne concentrăm mai mult pe reînarmarea și pe o mai bună pregătire de luptă a unităților forțelor noastre armate. Aceste obiective au fost atinse cu succes. Cu toate acestea, implicațiile de securitate ale războiului dintre Rusia și Ucraina au dus la numeroase provocări noi. Pentru a le depăși, trebuie să ne sporim capacitățile de luptă și să dezvoltăm rezerva armatei”.
Ministrul Apărării a anunţat, de asemenea, un proiect de construire a unei baze militare în apropierea oraşului Jekabpils din sud-estul Letoniei, care va fi mai aproape de graniţa cu Rusia decât actuala bază de la Adazi.