După ce au inventat pâinea cu gust și calorii de friptură, cercetătorii gălățeni au inventat și vinul cu gust de pâine prăjită. Nu este vorba de data aceasta de cercetătorii de la Universitatea ”Dunărea de Jos” din municipiul Galați, ci de cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare pentru Viticultură și Vinificație din nordul județului Galați, relatează www.adevarul.ro.
Vinul „Prințesa Covurluiului” este obținut din strugurii supramaturați ai soiului Riesling italian, înnobilați de putregaiul nobil. Prelucrarea materiei prime s-a realizat prin utilizarea de tehnologii mixte, combinând tehnologia tradițională cu cea modernă. Numele de „Prințesa Covurluiului” este dat de zona unde se produce acest vin, fiind plaiurile fostului județ Covurlui.
„Fiind o zonă secetoasă, cu condițiile prielnice de supramaturare a strugurilor, am încercat să simulez condițiile cât mai bine și să obțin un vin bun, de calitate. Este un vin alb, cu nuanțe de chihlimbar, este supramaturat în butoaie de stejar o perioadă de jumătate de an. Vinul are arome de pâine prăjită, de miere, arome specifice vinurilor licoroase. Este un vin cu arome specifice românești, care este apreciat de degustători și se bucură an de an de aprecieri la concursuri”, susține Aurel Ciubucă.
Recoltarea strugurilor la sfârșitul toamnei s-a realizat la o concentrație de zaharuri de 260-300 g/kg. La recoltare, strugurii se usucă (deshidratați) și se obține o culoare galben-roșie – cărămizie în funcție de gradul de deteriorare a boabelor putregaiul nobil.
„Prințesa Covurluiului” a primit mai multe medalii și distinții, cea mai importantă fiind Medalia de aur la Concursul Internațional de Vinuri 2006 din București.