Instanța Curții de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv, pe fostul președinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, la 6 ani de închisoare cu executare. După pronunțarea sentinței, Lucian Duță s-a predat la Secția 2 Poliție din București, pentru a fi încarcerat. Fostul șef al CNAS a fost găsit vinovat în urma anchetei procurorilor DNA, de luarea unei mite în valoare de 6,3 milioane euro. Duță ar fi primit șpaga în schimbul acordării unui contract pe bani publici, către două firme de software, în scopul implementării cardului de sănătate. Este vorba despre sistemul care le dă bătăi de cap, de ani de zile, medicilor și pacienților.
Curtea de Apel București a menținut, prin hotărârea de astăzi, condamnarea pronunțată de Tribunalul București, în noiembrie 2020. De asemenea, Curtea de Apel a menținut decizia tribunalului privind confiscarea sumei de 6.300.000 euro de la inculpat. Tribunalul mai dispusese menţinerea sechestrului pe suma de 2.183.820 aflată în conturile din Elveţia ale societăţii Eurotrust Invest Inc. şi pe suma de 1.503.000 euro primită de Euroinvest Development SRL şi investită într-o construcţie şi teren de pe strada Jean Monnet din Bucureşti. În plus, fusese instituit sechestru asigurător asupra tuturor bunurilor lui Duţă, prezente şi viitoare, în limita sumei de 2.294.187 euro. Asta, având în vedere că suma totală primită cu titlul de mită de inculpat a fost de 6.300.000 de euro, iar în limita sumei de 4.005.813 euro au fost identificate sumele de bani şi bunurile imobile ce fac obiectul sechestrului.
Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în decembrie 2018, pentru luare de mită în formă continuată. El era acuzat că, în perioada 2010 – 2012, în calitate de preşedinte al CNAS, a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate. Mita era pentru încheierea şi derularea unui act adiţional la contractul pentru realizarea unui parteneriat pentru proiectarea, construirea şi operarea sistemului informatic unic integrat al asigurărilor de sănătate din România. De asemenea, era pentru încheierea şi derularea unui acord-cadru de servicii ce avea ca obiect furnizarea soluţiei informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat. În total, Lucian Duță a primit 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare şi 800.000 euro în numerar. El a fost denunțat la DNA chiar de către reprezentanții firmelor de software care i-au dat șpagă.
Conform rechizitoriului procurorilor, sumele de bani i-au fost remise lui Duţă fie în numerar, în mai multe tranşe, fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrate în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia. Procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra sumei de 2.183.820 euro identificată într-un cont bancar din Elveţia, asupra unui teren pe care a fost construit un bloc cu 4 etaje, asupra a trei apartamente şi asupra unui autoturism.
În aprilie 2017, Lucian Duță a fost pus sub control judiciar pe cauțiune, stabilită la 4,5 milioane de lei.