Modificările din cadrul Programului Național de sănătate mintală și profilaxie în patologia psihiatrică, se referă la stimularea furnizării serviciilor de sănătate mintală la nivelul întregii țări. Accentul se pune pe prevenţie, reinserţie socială, precum şi pe evaluarea riscului de apariție a problemelor de sănătate mintală (adicţii, depresie, demenţă), precum și pe consilierea persoanelor dependente de droguri.
Se pune accentul pe realizarea activităților de terapie ocupațională în cadrul companiilor care se înscriu în Program, pe măsurile de reinserție socială și profesională a persoanelor cu tulburări de sănătate mintală precum și pe creșterea conștientizării și informării populației generale și a profesioniștilor din sănătate prin îmbunătățirea înțelegerii patologiei tulburărilor adictive, depresive și anxioase, după cum se precizează în nota de fundamentare a actului normativ.
În prezent, programul național de sănătate mintală are ca obiective și asigurarea accesului la programe de sănătate mintală specifice pentru copii și adolescenți și creșterea nivelului de competențe ale specialiștilor care lucrează cu persoane cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate și al calității serviciilor medicale acordate acestora.
O atenție deosebită se va acorda tratării persoanelor consumatoare de droguri ilegale, în sensul informării acestora cu privire la riscurile asociate consumului de droguri și alcool și a interdependenței acestuia cu anxietatea și depresia.