- Democrația din Ucraina
Această teorie susține că democrația înfloritoare a Ucrainei subminează guvernarea autocratică a lui Putin. O Ucraina aliniată la Occident, suverană, liberă și democratică ar risca să dea idei poporului rus. Michael McFaul, fostul ambasador al SUA în Rusia, și Robert Person, profesor la Academia Militară a SUA, au scris că democrația din Ucraina l-a îngrozit pe Putin: „În ultimii treizeci de ani, problema [extinderii NATO] a variat în intensitate nu în funcție de apartenența la NATO, ci de valurile de expansiune democratică în Eurasia. Într-un model foarte clar, plângerile Moscovei împotriva NATO cresc după fiecare progres democratic… Pentru Putin și regimul său autocratic, principala amenințare este democrația, nu NATO. Această amenințare nu va dispărea în mod magic după un moratoriu privind extinderea NATO. Chiar dacă NATO încetează să se extindă, Putin nu va înceta să submineze democrația și suveranitatea în Ucraina, Georgia sau în regiune, în ansamblu. Putin va avea ochii îndreptați asupra tuturor cetățenilor țărilor libere care intenționează să-și exercite drepturile democratice de a-și alege liderii și de a-și defini cursul de acțiune în politica internă și externă… Cele mai grave tensiuni și proteste populare au avut loc în timpul unei serii de progrese democratice de-a lungul anilor 2000. Acestea au fost numite „Revoluții de culoare”. Dar pentru Putin, acestea sunt lovituri de stat susținute de SUA care au afectat interesele naționale rusești. După fiecare dintre ele – Serbia în 2000, Georgia în 2003, Ucraina în 2004, Primăvara Arabă în 2011, Rusia în 2011-12 și Ucraina în 2013-14 – Putin a manifestat o ostilitate tot mai mare față de Statele Unite, invocând o amenințare din partea NATO la adresa Rusiei care justifică această ostilitate…. „Ucrainenii care s-au ridicat în apărarea libertății lor au fost, potrivit lui Putin, frați slavi cu legături istorice, religioase și culturale strânse cu Rusia. Dacă astfel de lucruri s-ar putea întâmpla la Kiev, de ce nu la Moscova? »
Expertul ucrainean Taras Kuzio explică: „Putin este bântuit de valul de revolte pro-democrație care a cuprins Europa de Est la sfârșitul anilor 1980, deschizând calea către prăbușirea Uniunii Sovietice. El vede democrația în curs de dezvoltare din Ucraina ca o provocare directă la adresa propriului său regim autoritar, iar apropierea istorică a Ucrainei de Rusia face ca această amenințare să fie deosebit de acută. »
- Resursele de energie
Ucraina deține a doua cea mai mare rezervă cunoscută de gaze naturale din Europa – peste un trilion de metri cubi – după Rusia. Aceste rezerve sunt concentrate sub Marea Neagră, în jurul peninsulei Crimeea. În plus, în estul Ucrainei, în jurul Harkivului și Donețk, au fost descoperite zăcăminte mari de gaz de șist. În ianuarie 2013, Ucraina a semnat un contract pe 50 de ani și 10 miliarde de dolari cu Royal Dutch Shell pentru explorarea și forarea pentru gaz natural în estul Ucrainei. În același an, Kiev a semnat un acord de partajare a producției de gaze de șist pe 50 de ani și 10 miliarde de dolari cu compania petrolieră americană Chevron. Shell și Chevron s-au retras din aceste acorduri după ce Rusia a anexat Crimeea. Potrivit unor analiști , Putin a anexat Crimeea pentru a împiedica Ucraina să devină un hub de petrol și gaze care rivalizează cu supremația energetică a Rusiei. Acești experți spun că Rusia se teme că, datorită poziției sale de al doilea stat petrolier din Europa, Ucraina își va accelera aderarea la UE și NATO. Simultan, prin invadarea Ucrainei, Moscova ar forța Kievul să abandoneze Crimeea și să recunoască independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk. Moscova ar fi atunci în măsură să controleze legal resursele naturale ale acestor regiuni.
- Apa
Pe 24 februarie, prima zi a invaziei ruse a Ucrainei, trupele ruse au întrerupt fluxul de apă dintr-un canal strategic care leagă râul Nipru de Crimeea stăpânită de Rusia. La scurt timp după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea în 2014, Ucraina a blocat Canalul Crimeei de Nord, construit de sovietici. Acest canal asigură Crimeei 85% din necesarul de apă. Lipsa de apă a dus la o reducere masivă a producției agricole în Crimeea și a forțat Rusia să cheltuiască miliarde de ruble în fiecare an pentru a furniza apă oamenilor din Crimeea. Criza apei a fost o sursă majoră de tensiune între Ucraina și Rusia. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că robinetele vor rămâne închise până când Rusia va returna Ucrainei Peninsula Crimeea. Expertul în securitate Polina Vynogradova consideră că reluarea alimentării cu apă ar fi constituit o recunoaștere de facto a autorității ruse asupra Crimeei și ar fi subminat pretenția Ucrainei asupra peninsulei. De asemenea, ar fi lipsit Ucraina de un argument serios în negocierile din Donbass. Chiar dacă trupele ruse se retrag în cele din urmă din Ucraina, Rusia va menține probabil controlul permanent asupra întregului Canal al Crimeei de Nord, lung de 400 de kilometri, pentru a se asigura că nu mai vor exista întreruperi în alimentarea cu apă a Crimeei.
- Putin și-a planificat supraviețuirea la putere
Această teorie susține că Putin, în vârstă de 69 de ani, aflat la putere din 2000, are nevoie de un conflict militar continuu pentru a-și restabili popularitatea în rândul publicului rus. Unii analiști cred că, după revoltele publice din Belarus și Kazahstan, Putin a decis să invadeze Ucraina de teamă să nu piardă puterea. Într-un interviu pentru Politico , Bill Browder, omul de afaceri american care conduce Campania Global Magnitsky Justiție, a spus că Putin a simțit nevoia să pară puternic în orice moment:
„Nu cred că acest război este despre NATO; Nu cred că acest război îl privește pe poporul ucrainean, nici UE și nici măcar Ucraina; acest război este despre începerea unui război pentru a rămâne la putere. Putin este un dictator și este un dictator care intenționează să rămână la putere până la sfârșitul vieții sale naturale. A înțeles că viitorul lui nu era garantat decât dacă acționa într-un mod dramatic. Putin se gândește pe termen scurt… „Cum rămâi la putere săptămâna aceasta, apoi săptămâna viitoare și apoi săptămâna viitoare din nou? » Anders Åslund, un expert de top în politica economică a Rusiei și Ucrainei, a fost de acord cu această teorie: „Cum să înțelegem războiul lui Putin în Ucraina. Nu este vorba despre NATO, UE, URSS sau chiar Ucraina. Putin are nevoie de un război pentru a-și justifica puterea și creșterea represiunii interne… Este vorba într-adevăr de Putin, nu de neo-imperialism, naționalism rus sau chiar KGB.» Expertul rus Anna Borshchevskaya crede că invazia Ucrainei ar putea fi începutul sfârșitului pentru Putin: „Deși nu este ales democratic, își face griji pentru opinia publică și vede în fiecare dintre demonstrațiile împotriva sa o amenințare la adresa puterii personale… Poate că Putin și-a imaginat că invazia Ucrainei urma să extindă teritoriul Rusiei și să contribuie la restabilirea măreției. a vechiului imperiu rus, dar rezultatul ar putea fi exact invers.»
Soeren Kern, senior Fellow la Gatestone Institute din New York.