Rata globală de fertilitate va scădea sub nivelul necesar pentru a menține populația constantă. Este posibil ca acest lucru să se fi întâmplat deja, analizează WSJ, preluată de www.tribuna.us. Fertilitatea este în scădere aproape peste tot, pentru femeile de la toate nivelurile de venit, educație și participare la forța de muncă. Scăderea natalității are implicații uriașe asupra modului în care trăiesc oamenii, asupra modului în care cresc economiile și asupra poziției superputerilor mondiale.
Conform unor estimări, numărul de copii pe care îi naște fiecare femeie este sub rata de înlocuire globală de aproximativ 2,2. Statele Unite au depășit de mult acest nivel. Rata din Coreea de Sud, cea mai mică din lume, a fost cândva de neimaginat.
În țările cu venituri ridicate, fertilitatea a scăzut sub nivelul de înlocuire în anii 1970 și a scăzut în timpul pandemiei. Ea este în scădere și în țările în curs de dezvoltare. Anul trecut, India a depășit China ca fiind cea mai populată țară, însă fertilitatea acesteia este acum sub nivelul de înlocuire.
„Iarna demografică se apropie”, a declarat Jesús Fernández-Villaverde, un economist specializat în demografie la Universitatea din Pennsylvania.
Lideri guvernamentali consideră că aceasta este o chestiune de urgență națională. Aceștia sunt îngrijorați de reducerea forței de muncă, de încetinirea creșterii economice și de pensiile subfinanțate, precum și de vitalitatea unei societăți cu tot mai puțini copii. Populațiile mai mici vin la pachet cu o influență globală diminuată, ceea ce ridică semne de întrebare în SUA, China și Rusia cu privire la poziția lor pe termen lung ca superputeri.
Unii demografi sunt de părere că populația lumii ar putea începe să se micșoreze în decurs de patru decenii – una dintre puținele situații în care acest lucru s-a întâmplat în istorie.
Donald Trump, prezumtivul candidat prezidențial republican din acest an, a calificat prăbușirea fertilității drept o amenințare mai mare pentru civilizația occidentală decât Rusia.
În urmă cu un an, premierul japonez Fumio Kishida a declarat că prăbușirea ratei natalității a lăsat țara “la limita dacă mai putem continua să funcționăm ca societate”.
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a prioritizat creșterea „PIB-ului demografic” al țării.
Guvernele au lansat programe pentru a opri declinul – dar până acum abia dacă au reușit să facă ceva.
China a raportat 9 milioane de nașteri anul trecut, cu 16% mai puțin decât se preconiza în scenariul central al ONU. În SUA, anul trecut s-au născut 3,59 milioane de copii, cu 4% mai puțin decât a preconizat ONU. În alte țări, diferența este și mai mare: Egiptul a raportat cu 17% mai puține nașteri anul trecut. În 2022, Kenya a raportat cu 18% mai puține.
Fernández-Villaverde estimează că fertilitatea globală a scăzut între 2,1 și 2,2 anul trecut, ceea ce, potrivit acestuia, ar fi sub nivelul de înlocuire globală pentru prima dată în istoria omenirii. Dean Spears, economist în domeniul populației la Universitatea Texas din Austin, a declarat că, deși datele nu sunt suficient de bune pentru a ști cu exactitate când sau dacă fertilitatea a scăzut sub nivelul de înlocuire, „avem suficiente dovezi pentru a fi destul de încrezători că… punctul de trecere nu este departe”.
În 2017, ONU a estimat că populația mondială, care era atunci de 7,6 miliarde de locuitori, va continua să crească până la 11,2 miliarde în 2100. Până în 2022, aceasta a redus și a devansat vârful la 10,4 miliarde în anii 2080. Și aceasta este, probabil, depășită. Institutul pentru măsurători și evaluări în domeniul sănătății de la Universitatea din Washington crede acum că va atinge un vârf de aproximativ 9,5 miliarde în 2061, apoi va începe să scadă.
Istoricii numesc tranziția demografică declinul fertilității care a început în secolul al XVIII-lea în țările industrializate. Pe măsură ce durata de viață s-a prelungit și mai mulți copii au supraviețuit până la vârsta adultă, impulsul de a avea mai mulți copii a scăzut. Pe măsură ce femeile au devenit mai educate și s-au alăturat forței de muncă, au amânat căsătoria și nașterea, ceea ce a dus la scăderea numărului de copii.
Foto: Clay LeConey/Unsplash