Unul dintre simptomele cel mai des raportate de persoanele afectate de Covid este așa-numita ceață mentală, un sentiment de concentrare slabă și confuzie, cunoscut și sub numele de ceață cerebrală cognitivă. Unul dintre cele mai mari studii efectuate până acum cu privire la efectele pe termen lung ale Covid-19 asupra creierului, a constatat că, în cele mai grave cazuri de infecție, poate apărea o pierdere severă a funcției cognitive, atât de mult încât, la aproximativ un an (12-18 luni) după boală, creierul pare îmbătrânit cu douăzeci de ani, informează www.timpul.md, citând revista NATURE.
Studiul publicat în revista Nature nu numai că a confirmat posibilul impact al virusului asupra funcțiilor cognitive, dar a identificat și doi markeri biologici care ar putea să îl facă măsurabil în viitor: pierderea de volum a creierului și prezența în sânge a unor niveluri foarte ridicate ale unei proteine care indică leziuni cerebrale.
Studiul în cauză se numește Covid-19 Clinical Neuroscience (COVID-CNS) și a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Liverpool și King’s College din Londra. Scopul a fost de a studia efectele neurologice și neuropsihiatrice acute ale Covid pentru a descoperi procesele biologice care le declanșează.
Cercetătorii au studiat creierele a 351 de pacienți care fuseseră spitalizați din cauza unei forme severe de infecție Covid-19, unii cu și fără complicații neurologice. Ei au observat reducerea volumului regiunilor creierului și prezența biomarkerilor care indică prezența leziunilor cerebrale. Astfel, au descoperit că pacienții care se îmbolnăviseră de Covid-19 cu aproximativ un an înainte, aveau creierul îmbătrânit cu aproape 20 de ani.