Legea care instituie interdicția de a candida la preşedinţia României pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive a fost promulgată, luni, de preşedintele Klaus Iohannis.
Noua lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 28 din Legea nr.370/2004, în sensul instituirii interdicţiei de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie şi dezincriminarea.
Proiectul legislativ a fost inițiat în 2017, de 36 de parlamentari PNL și USR. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă în şedinţa din 20 noiembrie 2017. Guvernul a susţinut că Parlamentul este cel care decide asupra oportunităţii adoptării proiectului de lege. Deputatul USR Stelian Ion a declarat că acest proiect important a fost respins de Senat, în 2017, deoarece „în epoca aceea nu era de închipuit că va trece o astfel de iniţiativă”, şi i-a cerut preşedintelui Senatului „să scoată din sertare” şi să supună la vot iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”.
Legea a fost aprobată de Camera Deputaților în 8 iunie, cu 223 de voturi „pentru”, unul „contra” și 22 de abțineri. „Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, potrivit amendamentului susţinut de PSD, USR, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, amendament adoptat de plen. Deputaţii AUR s-au abţinut de la vot, pe motiv că amendamentul „nu e fără penali în funcţii publice, este doar fără unii penali în funcţii publice”, după cum a argumentat liderul formaţiunii, George Simion.
„Ce avem astăzi, e un mic pas înainte. Nu e revizuirea Constituţiei, este o modificare legislativă doar pentru funcţia de preşedinte al României, are anumite vulnerabilităţi pentru că Comisia de la Veneţia a spus că reglementările de genul acesta ar trebui să fie de rang constituţional”, a explicat deputatul USR Stelian Ion.
„Este un proiect liberal acesta, iniţiat în anul 2017 pe circuitul legislativ, şi urmează, în săptămânile următoare, să discutăm, pentru că va fi pe ordinea de zi a plenului, a doua parte a acestui demers legislativ liberal, anume fără condamnaţi penal pentru Parlament, adică pentru candidaturile la funcţiile parlamentare”, a precizat liderul deputaților PNL, Gabriela Andronache.