Demersul privind retragerea certificatului de revoluționar al fostului președinte al României, Ion Iliescu, a intrat în linie dreaptă. Inițiativa de retragere a certificatului a fost demarată la sfârșitul lunii mai, de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor din Decembrie 1989, în urma solicitării Asociației 21 Decembrie 1989. Dosarul privind retragerea certificatului de revoluționar a fost înregistrat, acum, la Tribunalul București, urmând să primească un termen de judecată. În proces, Iliescu are calitatea de pârât, alături de Administrația Prezidențială.
Asociația 21 Decembrie 1989 a solicitat retragerea certificatului de revoluționar al lui Iliescu, după ce s-a constatat că fostul președinte nu a întrunit condițiile pentru a deține un astfel de document. Potrivit legii, poate beneficia de certificatul de revoluționar cetățeanul care, în perioada 1945 – 1989, nu a deținut nicio funcţie în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale Partidului Comunist Român, pe când Ion Iliescu a ocupat funcții înalte în nomenclatura comunistă. Din 1956 și până la căderea comunismului, el a fost, printre altele, secretar general al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist, secretar al Comitetului Central al PCR, ministru pentru probleme de Tineret, președinte al Consiliului Județean Timiș, șef al Departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR.
Odată cu pierderea certificatului de revoluționar, Iliescu ar pierde și drepturile conferite prin lege, precum prioritate la închirierea şi cumpărarea de locuinţe din fondul de stat, acces gratuit la tratament şi consultaţii în spitalele şi policlinicile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Apărării Naţionale, medicamente gratuite, acces gratuit la sanatorii şi baze de tratament din rețeaua Ministerului Sănătăţii.
În vârstă de 92 de ani, fostul președinte al României s-a retras de câțiva ani din viața publică. Nu este scutit, însă, de probleme cu legea. În 2019, el a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției pentru infracțiuni contra umanității, alături de Gelu Voican Voiculescu. În ”Dosarul Revoluției”, fostul premier Petre Roman a primit decizie de clasare.