Familia din România care a semnalat dispariția a 3 cetățeni români a informat Ministerul Afacerilor Externe că a fost contactată de către rudele date dispărute şi că acestea sunt în afara oricărui pericol. Turiștii români ar fi fost cazați, în această perioadă, într-un loc fără acces la rețeaua de telefonie mobilă și fără conexiune la internet.
Potrivit comunicatului transmis de MAE, nu mai sunt, în prezent, solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români. În acelaşi comunicat se precizează că procedurile de identificare a tuturor victimelor de la ghețarul Marmolada sunt în desfășurare şi că, până acum, nu au fost identificați cetățeni români. MAE, prin Departamentul Consular, Ambasada României la Roma și consulatele generale ale României la Trieste și Milano, monitorizează permanent evoluția situației, continuă dialogul cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și este pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.
Cel puţin 6 persoane au murit, 9 au fost rănite, iar alte 17 sunt date dispărute. 4 victime au fost identificate luni, dintre care trei italieni, inclusiv doi ghizi alpini, și un altul din Republica Cehă. Operațiunile de căutare și salvare au fost reluate, luni, în zona în care s-a prăbuşit gheţarul, după ce, anterior, au fost suspendate temporar, pe fondul condițiilor meteorologice care nu au permis accesul echipelor de salvare în condiții de siguranță.
Avalanșa a avut loc pe Marmolada, care are 3.300 de metri și este cel mai înalt vârf din Dolomiți, în estul Alpilor italieni, care se întinde între regiunile Trento și Veneto. Temperaturile medii în creștere au făcut ca acest ghețar, la fel ca multe altele din întreaga lume, să se micșoreze în mod constant în ultimele decenii. Nu se știe exact ce anue a provocat ruperea gheții, dar un val de căldură la începutul verii în Italia a dus la o creștere bruscă a temperaturii, inclusiv pe Marmolada. „De săptămâni întregi, temperaturile la altitudini mari în Alpi au fost mult peste valorile normale, în timp ce iarna trecută a existat puțină zăpadă, care cu greu mai protejează bazinele glaciare”, a declarat Renato Colucci de la Institutul de științe polare al Consiliului Național de Cercetare.