Statisticile făcute publice de Blocul Național Sindical din România sunt uluitoare. Sindicaliștii susțin că mai puţin de 6 milioane de angajaţi din România asigură aproximativ 70% din finanţarea serviciilor medicale pentru 16 milioane de persoane asigurate precum şi pentru alte trei milioane de persoane, beneficiari de pachete minimale.
BNS organizează luni, 13 mai 2024, o acțiune de protest în faţa Guvernul României, sub sloganul „Respect pentru muncă şi cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”., Sindicaliștii au scos în evidență situația de-a dreptul alarmantă în care se află angajații români, obligați să ducă povara susținerii fondului de asigurări de sănătate.
Conform datelor făcute publice de BNS, angajaţii români asigură 69% din veniturile totale ale fondului de asigurări de sănătate, în timp ce statul român asigură cea mai slabă finanţare pentru sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate din Uniunea Europeană.
În România, sunt aproximativ 16,3 milioane de persoane asigurate care beneficiază de servicii medicale, la care se adaugă aproximativ 3,7 milioane de persoane neasigurate ce beneficiază de pachetul minimal de servicii. Din cei 16,3 milioane de asigurați, aproximativ 3,6 milioane sunt copii sub 19 ani, şi peste 4,8 milioane de persoane sunt bătrâni trecuși de 60 ani.
”Din cei aproape 8 milioane de persoane cu vârste între 19 şi 60 ani, doar aproximativ 6 milioane au plătit contribuţii la sistemul de asigurări de sănătate”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei sindicale.
Astfel s-a ajuns în situația în care 5,2% dintre români nu au avut în ultimul an acces la asistenţă medicală din motive ce ţin de finanţare, liste de aşteptare prea lungi sau distanţa faţă de o unitate medicală, iar „situaţia se deteriorează de la un an la altul, procentul fiind dublu faţă de media europeană”.
Sindicaliştii susțin că 20% dintre veniturile încasate de Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) sunt transferate către unităţile sanitare pentru acoperirea creşterilor salariale, astfel că „salariaţii asigură aproximativ 88% din cheltuielile cu serviciile medicale decontate din acest fond”.
„Aproximativ 6 milioane de angajaţi români plătesc 10% din veniturile obţinute pentru a asigura servicii medicale pentru 16 milioane de persoane. Este clar că, în aceste condiţii, sistemul este unul incapabil să asigure servicii de o calitate superioara, reuşind doar sa supravieţuiască de la un an la altul… Salariaţii din România nu mai pot duce această povară prin care plătesc aproape jumătate din veniturile obţinute pentru servicii cu adresabilitate universală”, se menţionează în comunicat.
Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate organizează, luni, 13 mai, începând cu ora 10:00, în faţa Guvernul României, un miting ce va fi urmat, începând cu ora 12:00, de un marş către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi Ministerul Finanţelor.