Bătrânul continent se coace, la propriu, la temperaturi ce depăşesc, deja, 40 de grade Celsius în mai multe regiuni din Europa. Guvernele statelor europene au transmis, deja, avertismente pentru populaţie. În Portugalia, de exemplu, a fost înregistrat un record național, în luna iulie, de 47 grade Celsius, în orașul Pinhao, din nord.
În Marea Britanie, Met Office a emis primul său avertisment „roșu” pentru căldură extremă, avertizând că există un risc pentru viață, în condiţiile în care temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius, pentru prima dată de la începutul înregistrărilor meteo. Până acum, recordul de temperatură în Marea Britanie era de 38,7 grade Celsius, stabilit în 2019.
Météo-France și-a extins alerta de cod roșu pentru caniculă în 15 departamente de pe coasta Atlanticului, iar alerta portocalie a fost extinsă în nordul și centrul țării în 51 de departamente. Météo-France a avertizat cu privire la „condiții periculoase de intensitate excepțională” și a prognozat că recordurile de temperatură ridicată vor fi doborâte.
Franţa stă, totuşi, mai bine decât Spania, unde aproape toată ţara este în alertă din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Orașul Sevilla din sudul Spaniei a devenit primul oraș din lume care denumește și clasifică valurile de căldură într-un efort de a crește gradul de conștientizare cu privire la pericolele pentru sănătate cauzate de căldura extremă și la măsurile de precauție pe care trebuie să le ia cetățenii. Valul de căldură care afectează Sevilla și o mare parte din Spania este clasificat, acum, ca o categorie 2, un val de căldură cu „risc ridicat”, care afectează toată populația, potrivit proMETEO, care arată gradele de severitate a bolilor și deceselor în diferite părți ale țării. Când unui val de căldură i se atribuie categoria 3 înseamnă că există un”„risc foarte mare” pentru sănătatea întregii populații și ar trebui luate măsuri de prevenție maximă, în scopul prevenirii impactului asupra populaţiei. Valurile de căldură de categoria 3 primesc, de asemenea, un nume, începând în ordine alfabetică inversă, în speranța că oamenii din regiunile afectate vor conștientiza gravitatea fenomenului. Prima caniculă de categoria 3, care nu a fost încă declarată, se va numi ZOE.
Odată cu temperaturile extrem de ridicate, care au făcut victime în Spania şi Portugalia, incendiile de vegetaţie mistuie suprafeţe întinse din câteva ţări. Pompierii luptă cu focurile scăpate de sub control, în Grecia, Franța, Spania și Portugalia, cele mai afectate în acest moment. Croația și Turcia s-au confruntat, la rândul lor, cu incendii de vegetație, în această săptămână. Cel mai grav incendiu din zona Mării Adriatice s-a apropiat de orașul Šibenik.
Incendiile au fost provocate de temperaturile extrem de ridicate și de seceta instalată mai devreme decât de obicei. Potrivit autorităţilor, schimbările climatice joacă un rol semnificativ în declanşarea fenomenului care afectează continentul european. Până la jumătatea lunii iulie, circa 346.000 de hectare de pădure din mai multe state ale Uniunii Europene au fost mistuite de foc. Conform Sistemului european de informații privind incendiile forestiere al Comisiei Europene, este o suprafaţă de trei ori mai mare decât media ultimilor 16 ani. Serviciile de urgență din ţările afectate de incendii au avertizat că temperaturile ridicate și vântul puternic vor complica eforturile de a opri extinderea focurilor.