”Lăsatul secului” este ultima zi înainte de Postul Crăciunului când credincioșii pot mânca produse din carne şi lactate. Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie, durează 40 de zile, ultima zi din post fiind pe 24 decembrie, inclusiv. Mai este numit și „Post al bucuriei”, deoarece sunt multe zile cu dezlegare la pește, în acest an fiind chiar 14 de astfel de zile în care credincioșii au voie să mănânce pește. Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului are loc marți, 14 noiembrie, marcând ultima zi în care creștinii pot mânca „de dulce”.
Lăsatul secului este o tradiție religioasă înaintea Postului Crăciunului în calendarul creștin ortodox. În tradiția ortodoxă, este ziua în care se consumă alimente de origine animală.
Cuvântul „sec” din sintagma „lăsatul secului” este înțeles ca fiind sinonim cu ideea de uscat sau lipsit de grăsime. Provine, mai degrabă, din deformarea expresiei „lăsatul seculului”, în care „seculul” este chiar secolul, adică lumea cu obiceiurile sale, timpul secular, lumesc. În limba italiană, termenul folosit este „carnevale”, tradus prin renunțare la orice fel de aliment de origine animal, conform www.evz.ro.
Trebuie să reținem că scopul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar. În zadar vom ține post dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie…
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului este o zi plină de tradiții și obiceiuri. Creștinii se pregătesc nu doar spiritual, ci și prin practici speciale. Se spune că, prin participarea la o masă bogată alături de familie și prieteni, oamenii se protejează de boli și asigură fertilitatea pământului lor, ferindu-l de grindină.
Unul dintre obiceiurile specifice de Lăsatul Secului este acela de a îndepărta păsările de culturile agricole. Pentru a face acest lucru, resturile de la masa de Lăsata Secului se adună pe o față de masă, iar a doua zi dimineața devreme trebuie aruncate afară.
În aceeași zi, oamenii care locuiesc în case își ung ușile, ferestrele și porțile cu usturoi, pentru a alunga spiritele rele. În unele locuri, se aprind și focuri în această seară. Tot cu scopul de a speria spiritele rele. Vasele folosite în gătit în această zi trebuie așezate cu gura în jos. Scopul e de a împiedica intrarea spiritelor rele care ar putea ajunge în casă.