Trei mari lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să raţionalizeze unele categorii de alimente, în special legumele, anunţă publicaţia “The Guardian”. Au fost introduse restricţii de cantitate la cumpărarea următoarele produse: roşii, ardei, castraveți, salată verde, broccoli, conopidă. Supermarketurile încearcă astfel să prevină apariția golurilor pe rafturi. În spatele crizei ar fi mai ales producătorii din unele țări din nordul Europei, în special Olanda, care este un mare producător de legume. Aceştia au redus numărul de culturi pe care le-au plantat în timpul iernii, după ce războiul din Ucraina a făcut ca facturile să crească vertiginos pentru energia necesară pentru iluminarea și încălzirea serelor și pentru costul îngrășămintelor folosite pe plante. Confruntați cu costuri mai mari pentru culturile de seră, unii comercianți cu amănuntul au ales să se bazeze mai mult în acest an pe aprovizionarea din Spania și Africa de Nord, ceea ce i-a făcut mai vulnerabili la penuria provocată de condițiile meteorologice. Președinta Uniunii Naționale a Fermierilor din Marea Britanie (NFU), Minette Batters, a declarat marți, la conferința anuală a uniunii, că “producția internă de salată, inclusiv castraveți și roșii, a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 38 de ani”. În Marea Britanie, valul de frig și înghețul de dinaintea Crăciunului au afectat, de asemenea, culturile de câmp, inclusiv conopida, varza și morcovii.