Decizia guvernului Orban de plafonare a prețurilor la produsele alimentare de bază a nemulțumit marile lanțuri de supermarketuri care și-au văzut profiturile reduse. Acestea au redus artificial aprovizionarea și au început să vândă doar câte un kilogram de cartofi și câte un litru pentru fiecare cumpărător. Raționalizarea alimentelor a avut un efect negative asupra populației care se pregătește de sărbători. Executivul de la Budapesta a plafonat prețurile la principalele produse alimentare, la o gamă largă de carburanți pentru a-I ajuta pe maghiari să depășească efectele crizei economice provocate de războiul din Ucraina. Au apărut însă efecte nedorite cum este lipsa de pe rafturi a celor mai solicitate produse alimentare. Analiștii de la Bloomberg au constatat că preţurile la alimente în Ungaria au crescut cu 49% în luna noiembrie, mai mult decât dublu faţă de media din blocul comunitar. Ei consideră că, cel mai probabil, aceste date vor forţa banca centrală să majoreze semnificativ prognoza de inflaţie, la şedinţa de politică monetară de marţi, la care dobânda de referinţă ar urmz să fie menţinută la 13%. Dobânda reală este deja la 18%, după majorarea de urgenţă adoptată în luna octombrie. Pe rafturile magazinelor din Ungaria se găsesc din belșug doar alternativele mai scumpe la bunurile ale căror preţuri sunt plafonate. De exemplu, preţul zahărului pudră a crescut cu 122% comparativ cu luna februarie, în timp ce preţul laptelui cu un conţinut de grăsime de 1,5% a crescut cu 90% în timp ce preţul laptelui obişnuit a crescut cu doar 2,8%. Aceste date au provocat un semnal de alarmă la banca centrală, iar guvernatorul Gyorgy Matolcsy le-a spus recent parlamentarilor că plafoanele de preţ trebuie eliminate „imediat”, pentru a readuce inflaţia sub control.
Acuzaţii de epurări de cadre în armata maghiară! Sute de înalţi ofiţeri, printre care şi generali, trecuţi în rezervă!
Opoziţia de la Budapesta acuză guvernul că prin destituirile făcute în eşaloanele superioare ale Ministerului Apărării se încearcă de fapt...