Din luna decembrie, restaurantele şi unităţile de tip fast-food sunt obligate de un Ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să-şi informeze clienţii despre ce anume conţin alimentele servite. Informaţiile obligatorii care trebuie puse la dispoziţia clienţilor se referă la tipul și cantitatea ce depășește 20 g a ingredientelor conţinute de mâcareai servită, declarația nutrițională, respectiv valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare, şi aditivii utilizați. Informațiile trebuie să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/ mâncări sau, în cazul comercializării la distanță, înainte de finalizarea comenzii. Mai exact, acestea trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu. Dacă produsele finite/mâncărurile furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiași unități, aceste informații sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri. În cazul mâncării livrate la domiciliu, informațiile trebuie menționate pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar. “Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi. Inițiativa acestui ordin aparține consumatorilor, pe care i-am ascultat, și a fost dezvoltată la nivelul Autorității”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.