Terra și-a accelerat rotația, iar consecințele ar putea fi devastatoare, au transmis oamenii de știință. Planeta noastră a efectuat o rotație completă în mai puțin de 24 de ore, în 29 iunie 2022, cu 1,59 milisecunde în minus. Experţi nu au identificat cauza fennomenului. Deocamdată, sunt vehiculate mai multe teorii privind cauza vitezei accelerate a rotației Pământului, care trebuie, însă, analizate. Ar fi vorba de topirea ghețarilor, însemnând o masă mai mică la poli, de activitatea seismică, de mișcările nucleului topit din interiorul planetei noastre sau de mișcarea polilor geografici.
Problema este că rotațiile neregulate ale Pământului provoacă nevoia de modificare a timpului universal denumit UTC (Coordinated Universal Time), cu așa-numita secundă intercalată (leap second), care menține ceasurile noastre cât mai aproape de ora solară.
Până acum, rotația Pământului a încetinit în mare măsură de-a lungul timpului, așa că au existat doar secunde adăugate în plus. S-a întâmplat de 27 de ori, când s-a introdus o secundă în plus şi acestea au fost adăugate la ceasurile atomice care țin evidența precisă a timpului.
Potrivit publicaţiei Timeandate, dacă rotația rapidă a Pământului continuă, aceasta ar putea duce la necesitatea introducerii primei secunde negative. Asta ar însemna o secundă intercalată în minus, care ar trebui introdusă în ceasurile atomice. ”Acest lucru ar fi necesar pentru a menține timpul civil, care se bazează pe ritmul super stabil al ceasurilor atomice, în pas cu timpul solar, care se bazează pe mișcarea Soarelui pe cer”, au precizat experții.
Acest procedeu ar putea crea, însă, mari probleme sistemelor IT, deoarece acestea nu au efectuat o asemena corecție niciodată până acum, în istorie. Conform companiei Meta, introducerea unei secunde negative ar putea avea un efect devastator. Asta, din cauză că sistemele tehnologice presupun că timpul merge doar înainte. Este posibil ca aceste sisteme IT să sufere întreruperi masive dacă ceasurile lor interne ar trebuie vreodată să fie date înapoi, pentru a compensa o rotație neregulată a Pământului, mai rapidă în acest caz. ”Impactul unei secunde negative interzise nu a fost niciodată testat la scară largă, ar putea avea un efect devastator asupra software-ului care se bazează pe cronometre și programatori”, arată Meta.
Accelerarea rotației Pământului are consecințe deoarece ceasurile atomice, care măsoară cu mare precizie timpul lumii şi care sunt folosite la sateliții GPS, nu țin cont de schimbarea rotației planetei noastre. Dacă Pământul se învârte mai repede, atunci el ajunge în aceeași poziție puțin mai repede. O jumătate de milisecundă echivalează cu 10 inchi sau 26 de centimetri la ecuator. Prin urmare, sateliții GPS vor deveni inutili. Există, de asemenea, consecințe potențial confuze pentru smartphone-uri, computere și sistemele de comunicații, care se sincronizează cu serverele Network Time Protocol.