În fiecare an, 2,2 milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar și alte 1,8 milioane pierd lupta pentru viaţă. În ţara noastră, un român moare în fiecare oră din cauza aceleași afecțiuni, conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest tip de cancer este atât de răspândit în lume, încât omoară, anual, mai mulți oameni decât cancerul de colon, de sân și de ficat la un loc. Tocmai pentru a sublinia gravitatea bolii şi importanţa descoperirii bolii în stadiu incipient, când şansele de salvare sunt semnificative, în fiecare an, pe 1 august, este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar.
O tuse persistentă, expectorație cu sânge, dificultăți de respirație, dureri în piept, subfebrilitate, infecții respiratorii repetate, răguşeală, pierdere în greutate bruscă, dureri la nivelul oaselor sau dureri de cap, toate acestea pot fi semne ale cancerului pulmonar. Unul sau mai multe semne şi simptome de acest tip ar trebui să-l facă pe suferind să se prezinte urgent la medic, pentru diagnosticare şi tratament.
Cauzele cancerului pulmonar sunt diverse. De obicei, boala este provocată de substanțele toxice la care se expun oamenii. Pe primul loc este fumatul, apoi radonul, acel gaz care se găsește în sol și roci și emite radiații ce pătrund în clădiri prin micile fisuri din fundaţie. Pe aceeaşi listă neagră a cauzelor cancerului pulmonar se mai găsesc poluarea atmosferică cu particule şi azbestul. Modificarea malignă a celulelor pulmonare se poate produce chiar la distanţă mare în timp după expunerea la substanţe toxice.
Cu toate că prevalența cancerului este în continuă creștere în toată lumea, din păcate, accesul pacienților la îngrijire adecvată rămâne marcat de inegalități flagrante. Factorii care determină apariția inegalităților sunt multipli: venitul, educația sau țara/regiunea de proveniență a pacientului, discriminarea legată de rasă, gen, orientare sexuală, vârstă și chiar starea de sănătate.
De aceea, tema pentru Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Cancerului Pulmonar 2022 este “Stoparea inegalității pentru îngrijirea pacienților”. Alegerea acestei teme este un semnal de alarmă și un îndem de a colabora pentru eradicarea acestor inegalităţi privind îngrijirea pacienților cu cancer pulmonar.
În faţa datelor alarmante privind numărul victimelor cancerului pulmonar la nivel global, comunitatea ştiinţifică s-a concentrat pe descoperirea unor tratamente eficiente care să pună capăt acestei flagel. Potrivit unui comunicat transmis de Takeda România, parte a companiei bio-farmaceutice Takeda, terapiile inovatoare cresc șansele de supraviețuire ale pacienților: “Cancerul pulmonar descoperit în stadii incipiente oferă pacienților șanse mai mari de vindecare. Din cauza lipsei simptomelor, o mare parte dintre cei afectați sunt diagnosticați în faze avansate ale bolii. Însă, domeniul oncologiei se mișcă rapid. În doar câteva decenii, descoperiri inovatoare au revoluționat modul în care abordăm boala și tratarea acesteia. Takeda va avea în curând o opțiune de tratament disponibilă și în România pentru persoanele care suferă de cancer pulmonar, care, momentan, așteaptă aprobarea instituțională pentru a fi introdus în rambursare”, a declarat Cristina Barbu, Country Head Takeda Romania.
În martie, BioNTech şi Regeneron au anunţat extinderea colaborării strategice cu Regeneron, pentru a dezvolta candidatul BNT116 al platformei FixVac a companiei, în combinaţie cu Libtayo (Cemiplimab), un inhibitor PD-1, în cancerul pulmonar nonmicrocelular (NSCLC) în stadiu avansat. În conformitate cu termenii acordului, companiile au transmis că intenţionează să desfăşoare în comun studii clinice pentru a evalua această combinaţie asupra unor populaţii diferite de pacienţi cu NSCLC (cancerul pulmonar fără celule mici în stadiu avansat, cel mai frecvent). Companiile dezvoltă colaborarea începând cu faza 1/2 a studiilor clinice în cadrul tratamentului de primă linie în NSCLC în stadiu avansat.