Girl in a jacket

ROMANIAN NEWS COMPANY

Compania Romana de Stiri
Girl in a jacket
  • Acasa
  • STIRILE DE ACASA
  • STIRI DE PESTE PRUT
  • STIRI EXTERNE
  • ROMANII DE PRETUTINDENI
  • CULTURA
  • ECONOMIC
  • ANALIZA/COMENTARII
  • EDUCATIE
  • SANATATE
  • FONDURI EUROPENE
  • SPORT
  • EVENIMENT
Nu exista rezultate
Vezi toate rezultatele
Compania Romana de Stiri
Nu exista rezultate
Vezi toate rezultatele
Acasa EDUCATIE

20% dintre şcolari se află în zona de risc educațional, arată rezultatele Programului Pilot Național de Testare Standardizată a elevilor

de Ilinca Avram

1 august 2022
in EDUCATIE
0
0
Share-uri
0
Vizualizari
Share pe FacebookShare pe Twitter

Pâmă în 2% dintre elevi testaţi sunt în zona de excelență. Cei mai mulţi dintre elevi se află în zona de performanță limitată, însemnând circa 50%. Fetele au obținut rezultate mai bune decât băieții la Limba Română, rezultatele fiind exact opuse la Istorie. La Limba Română și Matematică, decalajul dintre urban și rural este de aproximativ 5%, în defavoarea celui din urmă, în timp ce la Istorie este de aproximativ 10%.

S-AR PUTEA SA-TI PLACA SI

Profesorii debutanți se pot înscrie pentru obținerea Definitivatului

Rezultatele testării antidrog a elevilor din București vor fi cunoscute doar de părinții acestora

Șoc în prag de an școlar! 2.500 de directori de școli și grădinițe amenință cu demisia

În urma testărilor, s-a constatat că un volum mare din populația testată se află în zona de risc educațional (circa 20%). Totodată, jumătate din masa elevilor testați se situează în zona de performanță limitată. Chiar și în condițiile unui eșantion selectat peste media națională, rezultatele arată un volum extrem de mic de elevi în zona de excelență (circa 1-2%).

În ceea ce privește diferențele de gen, fetele sunt mai bune decât băieții la Limba Română, iar diferențierea se accentuează pe măsură ce elevii avansează în clase superioare. De asemenea, fetele înregistrează procente mai mari în categoria „Excelență” la nivelul tuturor claselor, spre deosebire de băieți. Această caracteristică este neclară, însă, la Matematică, unde când fetele, când băieții, au scor mai mare. În ceea ce privește Istoria, băieții sunt mai buni decât fetele, prezența lor în categoria „Excelență” fiind mai înaltă decât cea a fetelor.

Raportul mai arată că suntem în fața unui decalaj consistent în defavoarea mediului rural. Acest decalaj este pervaziv, la toate clasele și la toate materiile. La Limba Română și Matematică, diferența este, în medie, de aproximativ 5%, în timp ce la Istorie este de circa 10%. Procente semnificativ mai mari din mediul rural se situează în zona de risc educațional și de performanță limitată.

Cele mai mari procente la nivelul tuturor ciclurilor școlare și la toate materiile testate sunt înregistrate în categoria „Performanță limitată”, fiind urmată de categoria „Performanță bună”. La Limba Română, în ceea ce privește situația de risc, cel mai mic procent care se încadrează aici este cel al elevilor din clasa a XI-a (9,32%), fapt care se repetă și în cazul categoriei de excelență, unde, din nou, cel mai mic procent se înregistrează la elevii de aceeași clasă (0,97%). În ceea ce privește situația de risc la disciplina Matematică, cel mai mic procent care se încadrează aici este cel al elevilor din clasa a XI-a (19,92%), în timp ce, în cazul categoriei de excelență, cel mai mic procent se înregistrează la clasa a IV-a (2,02%). În urma efectuării sesiunilor de testare la Istorie, cel mai mic procent în situație de risc este cel al elevilor din clasa a XI-a (10,16%), similar cu ce se întâmplă în cazul categoriei de excelență, unde cel mai mic procent se înregistrează la aceeași clasă (1,21%).

Distribuția scorurilor medii obținute la Limba Română la nivelul țării, în funcție de județul de proveniență, arată că cele mai mari rezultate medii obținute se înregistrează în județele Galați, Prahova, Buzău, etc., cele mai mici scoruri medii fiind obținute în județele Arad, Mureș și Harghita. La Matematică, cele mai mari rezultate medii se înregistrează în județele Vâlcea, Dolj, Galați, cele mai mici scoruri medii fiind în județele Arad, Sibiu și Mehedinți. La Istorie, cele mai bune rezultate medii sunt obținute în județele Satu-Mare, Galați, Buzău, iar cele mai mici scoruri medii sunt în județele Harghita, Maramureș și Giurgiu.

În ceea ce privește reacțiile elevilor la acest studiu, acestea au fost în general pozitive și puternic corelate cu performanța avută. Subiectele au părut mai grele la Matematică si la Istorie, decât la Limba Română. La Istorie, reacția a fost ceva mai rezervată, cel mai probabil din cauză că elevii nu sunt testați în mod curent în acest fel la clasă, ci prin subiecte expozitive. La Matematică, reacția a fost de asemenea mai rezervată, în mod special la liceu și în mod deosebit la cei cu doar 2 ore pe săptămână. Elevii au fost favorabili cu privire la testarea digitalizată.
Analiza itemilor a fundamentat o serie de limite de scoruri și categorii aferente. Scorurile sub 40 descriu o zonă de risc masiv pentru elevii respectivi, însemnând risc de abandon școlar, risc de nepromovare, risc de a nu putea promova examnele (Evaluarea Naţională sau Bacalaureatul) sau în risc de a nu putea înțelege componente ale materiei. Scorurile între 40 și 75 descriu o zonă de funcționalitate limitată, însemnând că elevii reușesc să opereze cu noțiunile cuprinse în materie și reușesc să rezolve probleme fundamentale, însă, fără a avea fluența și familiaritatea necesare, pentru a putea fi siguri că performanța aceasta este constantă. Scorurile între 75 și 95 descriu o zonă de funcționalitate bună. elevii sunt familiari și fluenți cu materia și rezolvă cu relativă lejeritate probleme, chiar de complexitate mai ridicată. Scorurile peste 95 descriu o zonă de excelență, arătând că elevii sunt nu doar în elementul lor în respectiva materie, ci manifestă și elemente de creativitate individuală, abordând inclusiv probleme nefamiliare și complexe, cu potențial mare de performanță superioară.

La studiu au participat 526 de școli din întreaga țară, din toate ciclurile de învățământ, primar, gimnazial și liceal. În total, au fost administrate 280.237 de teste.

Programul Național de Testare Standardizată este primul proiect pilot de testare standardizată din România, derulat de Ministerul Educaţiei prin inspectoratele școlare județene și în parteneriat cu Brio®, platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale. Studiul s-a desfășurat în perioada 30 mai – 8 iunie 2022, cu scopul de a identifica, atât modalitatea prin care acest tip de testare poate fi generalizat, cât și permisivitatea mediului educațional românesc la tranziția către instrumente standardizate și digitale în evaluare.

„Am finalizat un proiect extrem de important pentru Brio®. Programul pilot de Testare Standardizată a fost, atât pentru noi, cât și pentru sistemul românesc de educație, un moment de cotitură: beneficiile unui demers de testare standardizată la nivel de sistem sunt multiple, de la posibilitatea de a interveni la nivel individual asupra lacunelor la elaborarea, la nivel de sistem, de politici noi. Dar, mai cu seamă, cred că am trecut, noi ca nație, un test de acceptare a unui asemenea instrument: participarea mult peste orice așteptare la acest program, precum și rezultatele sondajului de la finalul testului, ne întăresc convingerea că întregul sistem își dorește o reformă profundă a instrumentelor de evaluare. Și aceasta e cea mai mare victorie, cred eu, a acestui program”, declarat Gabi Bartic, CEO Brio®.

Brio® este prima și singura platformă de teste digitale standardizate pentru elevii români. Prin testele școlare Brio® , elevii români din clasele I-XII își pot evalua obiectiv cunoștințele la principalele materii școlare și își pot îmbunătăți performanța la examene. Testele standardizate sunt dezvoltate pe baza unor principii științifice de măsurare (ramura științei care se ocupă de aceasta se numește psihometrie), astfel încât întrebările, procedurile de scorare și de interpretare să fie aceleași pentru toate persoanele care trec prin testul respectiv. Ele utilizează metode statistice complexe pentru a respecta principiile de fidelitate și validitate, adică acuratețe (lipsă de eroare) și adecvare (corectitudine, acoperirea teritoriului conceptual țintit). De aceea, sunt mult mai riguroase decât testele dezvoltate ad-hoc. Scorul unui test standardizat nu este supus subiectivității, el nefiind dependent de blândețea sau severitatea evaluatorului ori de lejeritatea ori dificultatea întrebărilor.

După fiecare testare, elevul și părintele sau profesorul primesc un raport de evaluare — Raportul Brio® — un document detaliat ce descompune în termeni foarte clari aspectele din subcapitolele analizate, indicând ce noțiuni sunt stăpânite deja de elev, respectiv pe cele pentru care e nevoie de aprofundare. Un instrument de ghidare și de informare obiectivă și acționabilă, este singurul tool de pe piața românească de educație digitală ce sprijină pregătirea și performanța susținută, identificând cu exactitate ariile unde elevul trebuie să mai lucreze pentru a fi competitiv față de colegii săi de generație.

Brio® este avizat de Ministerul Educației și Cercetării, Sistemul de Testare fiind un produs științific conceput pe baza programei școlare din România, conceptualizat de o echipă de profesori și experți internaționali în testare și psihometrie.

Tag: brioeducatieieleviministerulpilotprogramrisctest
Postarea anterioară

Pentru a economisi energie, premierul spaniol a cerut oficialilor să nu mai poarte cravate!

Umatoarea postare

Germania plăteşte poliţa dependenţei de gazele ruseşti. Apa caldă a fost oprită în clădirile publice din Hanovra. Iluminatul monumentelor din Berlin a fost sistat. Fântânile publice din Augsburg au fost închise

Stiri legate despre

Profesorii debutanți se pot înscrie pentru obținerea Definitivatului

Profesorii debutanți se pot înscrie pentru obținerea Definitivatului

29 septembrie 2023
0

Cadrele didactice debutante care vor să obțină Definitivatul, primul dintre gradele didactice, în sesiunea din 2024 ,trebuie să-şi depună încă...

Rezultatele testării antidrog a elevilor din București vor fi cunoscute doar de părinții acestora

Rezultatele testării antidrog a elevilor din București vor fi cunoscute doar de părinții acestora

1 septembrie 2023
0

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a declarat la TVRInfo, citat de www.ediupedu.ro, că „rezultatul testului (antidrog – n.red) va fi disponibil doar...

Șoc în prag de an școlar! 2.500 de directori de școli și grădinițe amenință cu demisia

Șoc în prag de an școlar! 2.500 de directori de școli și grădinițe amenință cu demisia

30 august 2023
0

2.500 de directori de școli și grădinițe din toată țara au semnat o scrisoare deschisă prin care cer salarii mai...

Structura anului școlar 2023 – 2024! Școala începe la 11 septembrie! Vacanța de primăvară a fost eliminată!

Structura anului școlar 2023 – 2024! Școala începe la 11 septembrie! Vacanța de primăvară a fost eliminată!

26 august 2023
0

Structura anului școlar 2023-2024 a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit modificărilor aduse de Ministerul Educației la noul calendar scolar...

Umatoarea postare
Germania plăteşte poliţa dependenţei de gazele ruseşti. Apa caldă a fost oprită în clădirile publice din Hanovra. Iluminatul monumentelor din Berlin a fost sistat. Fântânile publice din Augsburg au fost închise

Germania plăteşte poliţa dependenţei de gazele ruseşti. Apa caldă a fost oprită în clădirile publice din Hanovra. Iluminatul monumentelor din Berlin a fost sistat. Fântânile publice din Augsburg au fost închise

Tensiune maximă, la granița dintre Serbia și Kosovo. Drumurile au fost baricadate şi au fost trase focuri de armă

Tensiune maximă, la granița dintre Serbia și Kosovo. Drumurile au fost baricadate şi au fost trase focuri de armă

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COMPANIA ROMÂNĂ DE ȘTIRI

 

București, str. Mehadia nr. 39, corpul C1, et. 3, cam. 311, sector 6.
Tel contact: 0764882017
E-mail: office@cors.ro

Copyright © | 2022 Compania Romana de Stiri - Toate drepturile rezervate

Nu exista rezultate
Vezi toate rezultatele
  • STIRILE DE ACASA
  • STIRI DE PESTE PRUT
  • STIRI EXTERNE
  • ROMANI DE PRETUTINDENI
  • CULTURA
  • ECONOMIC
  • ANALIZA/COMENTARII
  • EDUCATIE
  • SANATATE
  • ADMINISTRATIE
  • FONDURI EUROPENE
  • OPERATIUNI SPECIALE
  • SPORT

Copyright © | 2022 Compania Romana de Stiri - Toate drepturile rezervate

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Vizitați Confidențialitate și politica de cookie-uri.