Peste Repubblica italiana s-a abătut taifunul crizei politice, provocate de demisia premierului Mario Draghi, într-o perioadă neagră din punct de vedere economic. Plină de datorii, Italia este din nou în vizorul piețelor internaţionale, în condițiile în care prăbușirea guvernului de uniune națională condus de tehnocratul Mario Draghi coincide cu intenţia Băncii Centrale Europene de a aplica prima majorare a ratei dobânzii din ultimii 11 ani.
În ultimii ani, când banii erau din abundenţă şi ieftini, Italia a împrumutat excesiv, în încercarea de a-şi reduce vulnerabilitatea la creșterea ratelor și la panica de pe piață. Este, însă, mai expusă la creșterea costurilor de împrumut decât pare, arată o analiză a profilului de îndatorare preluată de presa internaţională.
În contextul demisiei Cabinetului Draghi şi în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate, investitorii se tem că Repubblica, al doilea cel mai îndatorat stat din zona euro, atinge limita suportabilităţii creșterii costurilor de împrumut şi se menţin în expectativă.
Prima pe care investitorii o cer pentru a deține obligațiuni italiene, în detrimentul celor cu ratingul cel mai ridicat din Germania, un indicator cheie al îngrijorării pieței, a urcat, joi, la aproape 245 de puncte de bază.
Italia și-a prelungit scadențele datoriei, dar cu mai puțin decât alte state din spaţiul comunitar, iar datoria totală este mai mare decât în timpul crizei datoriilor din zona euro. La circa șapte ani, durata medie de viață a datoriei italiene este mai mică decât era în 2010 și doar marginal mai mare decât în 2012, când zona euro a ieșit din criza datoriilor. Prin comparaţie, maturitatea medie a datoriei Spaniei a crescut la puțin peste opt ani, de la 6,35 ani, în 2012. De asemenea, datoria Portugaliei a crescut la aproximativ șapte ani, de la puțin sub șase ani, arată datele agenției de îndatorare.
Totodată, anul acesta, Italia este în urmă cu finanțarea, finalizând doar 52% din emisiunile de datorie până la sfârșitul lunii iunie, față de 68%, în aceeași perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că Italia se va împrumuta la rate de piață mai mari. Totuşi, șeful departamentului de gestionare a datoriei Italiei, Davide Iacovoni, a declarat, în luna iunie, că Trezoreria are flexibilitatea și puterea financiară necesare pentru a depăși volatilitatea pieței. „Nimeni nu se poate simți confortabil într-un astfel de moment, dar este o situație gestionabilă, având în vedere întregul set de instrumente de care dispunem, inclusiv 80,2 miliarde de euro în lichidități, la sfârșitul lunii mai”, a declarat Iacovoni.
Creșterea randamentelor crește costul serviciului datoriei Italiei. Aceste datorii au crescut la un nivel record de 2,759 trilioane de euro în aprilie, potrivit Băncii Italiei. Astăzi, Banca Centrală Europeană se pregăteşte să majoreze ratele pentru a domoli inflația record și, în mod crucial pentru Italia, să detalieze un nou instrument pentru a limita stresul de pe piața obligațiunilor. La 3,59%, costurile de împrumut pe 10 ani ale Italiei au urcat cu aproximativ 200 de puncte de bază, în 2022 , cam cât au urcat în 2011. Potrivit investitorilor, 4% este nivelul la care se instalează panica. Acest nivel a fost depășit, deja, luna trecută, fapt care a determinat BCE să acționeze
Repubblica italiana este, totuşi, o țară bogată, dacă privim către bogăția financiară netă a gospodăriilor, estimată la 10.000 de miliarde de euro. Problema este reprezentată de riscurile de refinanțare, pe măsură ce datoria ajunge la scadență.