Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, fugit din țară după ce a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupție și dat în urmărire, a fost audiat prin comisie rogatorie în cazul de kompromat al jurnalistei Emilia Șercan, în 12 iulie. După audierea prin comisie rogatorie din 12 iulie, Cristian Rizea a făcut un live pe Facebook, în care s-a lăudat cu publicarea în premieră a fotografiilor voit compromițătoare, în ipostaze intime, furate din arhiva Emiliei Șercan.
Live Cristian Rizea, aici:
https://www.facebook.com/100063608887281/videos/361450736138101
Jurnalista de investigații susține, însă, că puseul de vanitate al lui Rizea îi incriminează, de fapt, pe șefii Poliției Române.
Text postare Emilia Șercan:
”Infractorul condamnat și fugar Cristian Rizea recunoaște într-un video ceea ce autoritățile române au încercat să mușamalizeze din februarie în povestea kompromatului meu: fotografiile mele au fost publicate „în exclusivitate” de el, deci o probă din Poliția Română a fost scursă pe site-ul acestuia, exact așa cum am reclamat din 18 februarie!
Declarația infractorului Cristian Rizea dinamitează analiza Poliției Române aflată la dosarul penal, confirmă scurgerea probei din Poliția Română, dar și încercarea de mușamalizare a scurgerii la care Poliția Română a fost parte!
Poliția Română subordonată doctorului Lucian Bode!
La trei zile după ce am depus plângere penală că o probă pe care am dat-o poliției a fost scursă pe site-ul infractorului Rizea, șeful Poliției Române mi-a prezentat o analiză a modului în care s-a răspândit pe internet respectiva probă, la pachet cu cele 5 fotografii care mi-au fost furate.
Șeful Poliției Române, chestorul Benone Matei – care îmi spunea „doamna Șercan, noi nu ne jucăm aici!” și că analiza a fost făcută de „cei mai buni specialiști din poliție” -, a încercat să mă convingă că un alt site a publicat mai înainte proba și fotografiile: patrianoastra[.], site care miroase a securism de la o poștă.
Analiza pe care mi-a prezentat-o șeful Poliției Române, chestorul Benone Matei, a fost o gogoriță sinistră, iar din februarie până acum am adunat sistematic dovezi pentru asta și nu mă voi opri aici!
De ce a trebuit să adun eu dovezi și nu parchetul?
Pentru că parchetul a preluat total teza Poliției Române, că patrianoastra[.] a publicat prima dată pozele, și nu site-ul infractorului Rizea, că proba nu a fost scursă din Poliție, ci mi-a fost mie furată din telefon. Niște funduri trebuiau salvate, adică!
Din acest motiv procurorul de caz voia în luna mai să îmi percheziționeze mie telefonul și nu pe al celor care primiseră captura de ecran la 12, respectiv 23 de minute după ce au am dat-o ca probă unei polițiste.
După ce am trimis autorităților primele indicii de antedatare ale site-ului patrianoastra[.], acesta a fost șters cu totul. Păi, cum băieți, cum să ștergeți site-ul care reprezintă proba că acolo s-au publicat prima dată pozele mele, site-ul care ar trebui să vă salveze fundurile? Cum să faceți așa ceva dacă materialul ăla nu a fost antedatat? În loc să conservați probe, voi le ștergeți?
Investigațiile făcute asupra site-ului patrianoastra[.] mai întâi de Bitdefender și mai apoi de fundația suedeză Qurium, cărora le mulțumesc public, au descoperit probe zdrobitoare că pozele au fost încărcate pe acest site pe 18 februarie, la 15 ore după ce au fuseseră deja publicate pe site-ul lui Rizea.
Mai simplu spus, analiza Poliției Române a fost o făcătură sinistră! Siguranță și încredere, să nu cumva să le uitați sloganul!
PS. Video-ul în care Rizea confirmă public că el a publicat prima dată pozele, deci și proba scursă din Poliție, a fost făcut public aseară de fundația Qurium pe contul său de Twitter.”
Rizea a fost condamnat definitiv, în martie 2019, la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Instanţa a stabilit că fostul parlamentar trebuie să plătească și suma de 300.000 de euro. El s-a refugiat la Chișinău, unde a și fost reținut, în noiembrie 2021. În capitala Republicii Moldova, fostul parlamentar, care se prezintă cu numele de Mihai Cristian Luigi, duce o viață de lux. În noiembrie anul trecut, România și Republica Moldova au demarat procedurile de extrădare, care nu au fost fionalizate nici până la ora actuală, iar infractorul a fost pus în libertate.
În tot acest timp, Cristian Rizea a avut numeroase intervenții pe anumite posturi de televiziune din țară, în care a prezentat tot soiul de așa-zise dezvăluiri, în încercarea de a-și construi un renume de justițiar și de a se prezenta drept o victimă a mașinațiunilor îndreptate împotriva sa de persoane care i-ar fi vrut răul.