Lăcustele distrug recoltele, pe insula italiană Sardinia, iar agricultorii sunt disperați. Autoritățile spun că este cea mai mare invazie de lăcuste din ultimii 30 de ani, pe insulă. Miliardele de insecte au devorat vegetația de pe mii de hectare. Terenurile cu furaje și lucernă sunt cele mai afectate. Este o problemă în plus pentru fermieri, pe lângă cele provocate de secetă și de scumpirea carburanților, și mulți ar putea fi nevoiți să își închidă afacerea.
Lăcustele venite din nordul Africii atacă frecvent culturile agricole de pe insula Sardinia, dar amploarea terifiantă a fenomenului, anul acesta, este pusă de specialiști pe seama mai multor factori, precum depopularea, lăsarea terenurilor necultivate, canicula și seceta. În lipsa ploilor, solul uscat și compactat facilitează depunerea ouălor de către lăcuste și înmulțirea lor.
Experții estimează că invazia va afecta o suprafață totală de 60.000 de hectare, dublu față de anul trecut și de 30 de ori mai mare, comparativ cu anul 2019.