Manifestanții au luat cu asalt palatul prezidențial și, după ce au pătruns în interior, mulți au intrat în piscină. Zeci de mii de oameni au participat, anterior, la o manifestație, pentru a cere demisia lui președintelui Gotabaya Rajapaksa, considerat responsabil pentru criza economică fără precedent care a lovit Sri Lanka.
Asaltul asupra reședinței prezidențiale s-a soldat doar cu bălăceala în piscină, deoarece preşedintele a fost escortat în siguranță într-o unitate militară, scăpând, astfel, de furia mulțimii.
Forţele de securitate au impus, vineri, căi de acces, în încercarea de a-i descuraja pe oameni să iasă în stradă. Măsura a fost, însă, ridicată, după ce partidele de opoziţie, activiştii pentru drepturile omului şi baroul din Sri Lanka au ameninţat că îl dau în judecată pe şeful Poliţiei. Oricum, interdicţia de acces a fost ignorată în mare măsură de protestatari. Unii au forţat chiar autorităţile feroviare, sâmbătă, să-i transporte cu trenul la Colombo, pentru a participa la protest.
Țara insulară asiatică se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimii 70 de ani. O inflaţie galopantă şi lipsuri severe de hrană, medicamente, combustibili și electricitate pun în dificultate milioane de oameni din această țară, care se zbat să supraviețuiască. În urmă cu două zile, premierul Ranil Wickremesinghe a spus că naţiunea se află „în faliment” şi că se confruntă cu „cea mai cruntă criză economică din ultimele şapte decenii”.
El a declarat că negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, cu scopul de a readuce economia ţării pe un făgaş normal, sunt dificile, deoarece naţiunea se afla deja în pragul falimentului la începutul discuţiilor. „Poziţia noastră din cadrul negocierilor este cea a unei tări falimentate. Ne confruntăm cu o situaţie mult mai dificilă şi mai complicată decât în trecut”, a declarat Wickremesinghe într-o sedinţă a Parlamentului, citat de BBC. El a explicat că Fondul Monetar Internaţional cere un plan elaborat cu privire la modul în care Sri Lanka îşi va putea plăti datoria. “Vom ajunge la un numitor comun abia atunci când vor fi mulţumiţi cu acest plan”, a precizat premierul.
Ministrul Energiei, Kanchana Wijesekera, a afirmat că o asemenea criză era inevitabilă la un moment dat, însă, războiul din Ucraina a înrăutăţit dramatic situaţia tării. Inflaţia este prognozată că va creşte până la 60%, însă oficialii de la Colombo speră că vor reuşi să încheie o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional, până la finalul lunii august.