Prețul cărnii de porc a urcat cu 31 la sută față de aceeasi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, fermierii susțin că nu iși pot acoperi costurile care au crescut cu 40 la sută. Micii crescători spun chiar că sunt în pragul falimentului sau sunt practic forțați să devină prestatori de servicii pentru marii jucători de pe această piață. Explozia de prețuri la cereale, energie, forță de muncă, a dus automat și la creșterea costurilor cu îngrășarea porcilor, care nu se regăsește totuși în prețul final. Pe de altă parte, Europa se confruntă cu supraproducția de carne de porc, în condițiile în care China și-a redus importurile de carne de porc din Uniunea Europeană cu peste 50%. Fermierii români au ajuns astfel la mâna procesatorilor care au variante de import mai ieftine. România are o medie de preț la poarta fermei de 206 pentru 100 de kilograme de carcasă tip S, în timp ce în Ungaria, de exemplu, media este de 185 de euro pentru 100 de kilograme, în Germania prețul ajunge la 191,7, în timp ce în Polonia fermierii vând cu 189 de euro 100 de kilograme.
Tarifele la energie electrică ar putea crește cu 6% de la 1 ianuarie 2024
Tarifele de distribuţie a energiei electrice ar putea creşte cu 6% de la 1 ianuarie, a declarat, luni, Gabriel Andronache,...