Autorităţile din Uzbekistan au dat publicităţii bilanţul protestelor care au avut loc, săptămâna trecută, în provincia autonomă Karakalpakstan, izbucnite din cauza planurilor de reducere a autonomiei puse la cale de regimul preşedintelui Șavkat Miromonovici Mirziyoyev . Potrivit datelor oficiale, 18 oameni au decedat, 243 rănite au fost răniţi, iar 516 protestatari au fost reţinuţi în urma protestelor care au avut loc în Nukus, capitala provinciei. Dintre persoanele reţinute vinerea trecută, multe dintre ele au fost eliberate, a transmis biroul de presă al Gărzii Naționale uzbece.
Planul de reformă care a stârnit revolta populaţiei avea în vedere ca provincia cu 2 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Uzbekistan, să îşi piardă oficial statutul de suveranitate şi dreptul de a organiza un referendum privind autodeterminarea. În urma protestelor, președintele Șavkat Mirziyoyev a renunțat la planurile de modificare a articolului din constituție privind autonomia Karakalpakstanului și dreptul său de a se separa. Totodată, Mirziyoyev a declarat stare de urgență pentru o lună, în provincia Karakalpakstan. Potrivit unui comunicat transmis de serviciul de presă al preşedinţiei uzbece, starea de urgenţă are ca scop „asigurarea securităţii cetăţenilor” şi „revenirea la statul de drept” în acest teritoriu.
Rapoartele oficiale uzbece arată că protestatarii au mărșăluit, vinerea trecută, prin capitala provincială Nukus, apoi au încercat să pună stăpânire pe clădirile guvernului local. Protestele sunt ilegale în Uzbekistan, cea mai populată dintre fostele republici sovietice din Asia Centrală, cu circa 35 de milioane de locuitori, condusă de un regim autoritar. Șavkat Miromonovici Mirziyoyev, venit la putere în 2016, după decesul predecesorului său, Islam Karimov, a realizat reforme economice şi sociale majore. Reales la cârma ţării, în octombrie 2021, este acuzat că îşi consolidează, din ce în ce mai evident, un regim autoritar. Propunerea de revizuire a Constituţiei, care a povocat revolta populaţiei din provincia Karakalpakstan, prevede şi extinderea mandatului prezidenţial, de la cinci, la şapte ani. Despre Mirziyoyev se ştie că are legături strânse cu Kremlinul, Uzbekistanul fiind un partener important al Federaţiei Ruse.
Uzbekistanul, cu capitala la Tashkent, este împărțit în 12 provincii și Republica Autonomă Karakalpakstan. Limba uzbecă face parte din grupul de limbi turcești apropiată de limba uigură. În Karakalpakstan se vorbeşte o limbă turcă apropiată de cea kazahă, având şi statut oficial.