Perioada de depunere a proiectelor de producție de energie eoliană și solară cu sau fără instalații de stocare integrate, finanțate prin PNRR, a fost prelungită până în 22 iunie 2022, ora 17.00 , transmite Ministerul Energiei. Inițial, termenul pentru depunerea proiectelor era stabilit la 15 iunie, ora 17.00. În comunicatul ministerului se precizează că a fost aprobat ordinul privind modificarea condițiilor de accesare a finanțării din fonduri europene aferente PNRR „Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară, cu sau fără instalații de stocare integrate”.
În 30 martie, Ministerul Energiei a lansat apelul de proiecte pentru producție de energie eoliană şi solară din surse regenerabile, cu un buget de 457.700.000 euro asigurat din PNRR, în cadrul căruia, componenta „Energie” beneficiază de o alocare de 1,62 miliarde euro. Ghidul Specific, având ca obiect sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară, cu sau fără instalații de stocare integrate, cu termen de finalizare a proiectelor, respectiv conectare la rețea – luna iunie 2024, a fost postat pe site-ul Ministerului Energiei, la secţiunea ”Finanțări Europene – PNRR”: http://energie.gov.ro/pnrr/
Ajutorul maxim care poate fi acordat pentru un proiect de investiții în producţia de energie eoliană şi solară nu poate depăși 15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiții. Valoarea ajutorului de stat acordat pentru energie eoliană este de maximum 1.300.000 euro/MW pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv) și de 650.000 euro/ MW pentru cele mai mari de 1 MW. La energie solară, valoarea ajutorului de stat este de maximum 750.000 euro/ MW pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv) și 425.000 euro/ MW pentru cele mai mari de 1 MW.
Potrivit reglementărilor legale, schema de ajutor de stat bazată pe procedură de ofertare concurențială se adresează microîntreprinderilor, întrepriderilor mici și mijlocii, cât și întreprinderilor mari, inclusiv întreprinderi nou înființate, constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislaţia specifică din statul membru a cărei naţionalitate o deţin, cu condiția înregistrării la ONRC în România, care au ca activitate înscrisă în statutul societăţii, principală sau între altele, activitatea privind producerea de energie electrică (în scopul comercializării și/sau consumului propriu în cadrul societății sau grupului de societăți), corespunzătoare diviziunii 35: “Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat”, clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică și care au depus la Ministerul Energiei oferta în cadrul procedurii de ofertare concurențială pentru acordarea ajutorului de stat, înaintea demarării lucrărilor.
Ministerul Energei precizează că schema bazată pe procedură de ofertare concurențială se aplică numai instalaţiilor noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.
Întreprinderile mici, mijlocii şi mari care vor să se înscrie în competiţia proiectelor privind producţia de energie verde trebuie să îndeplineascu o serie de condiţii de eligibilitate, specificate pe site-ul ministerului.
Promovarea valorificării resurselor regenerabile de energie (RES) este, din 2003, unul dintre obiectivele prioritare ale politicii energetice a României. În vederea exploatării acestui potenţial şi atingerii ţintelor asumate în acest domeniu, ţara noastră a creat un cadru legislativ şi instituţional adecvat promovării RES, aliniat la acquis-ul comunitar. România a adoptat, în 2003, „Strategia de valorificare a resurselor regenerabile de energie”, aprobată prin HG 1535/2003.
În vederea atingerii țintei naționale pentru anul 2020, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Prin lege se stabileşte un sistem de promovare a producerii de energie electrică din surse regenerabile bazat pe impunerea unor cote obligatorii de energie electrică, combinat cu tranzacţionarea de certificate verzi.