În sfârşit, liderul de la Palatul Elysée, Emmanuel Macron, aterizează în vecinătatea Ucrainei invadate de ruşi. Preşedintele Franţei ajunge, marţi-seară, în România. Potrivit comunicatului transmis de Guvernul României, premierul Nicolae Ciucă îl va primi, la ora 19,00, la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, din judeţul Constanţa.
La rândul său, Administraţia Prezidenţială a anunţat că, miercuri, Emanuel Macron se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, tot la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”. Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri oficiale şi se vor întâlni cu militarii români, francezi şi din celelalte ţări NATO care se află pe teritoriul României, în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din cauza agresiunii ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
Vizita preşedintelui Macron are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens şi în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa, precum şi de cooperarea strânsă în plan european şi internaţional. La acestea se adaugă şi decizia recentă a Franţei de a fi naţiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din ţara noastră şi de a participa cu trupe.
„Cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a declaraţiei politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020”, se precizează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
În cadrul discuţiilor va fi abordată tema aderării ţării noastre la spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene. O atenţie deosebită va fi acordată coordonării poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles şi a Summitului NATO de la Madrid, programate în a doua parte a lunii iunie.
O temă deosebit de importantă pe agenda întâlnirii dintre Iohannis şi Macron o va reprezenta, însă, evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia statului vecin atacat de trupele Kremlinului.
Cei doi şefi de stat vor avea pe agendă şi sprijinirea, în continuare, a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruseşti în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistenţă prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la iniţiativa României, Franţei şi Germaniei, în aprilie. De asemenea, vor fi discutate cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestor state.
Luni, Palatul Elysee a transmis printr-un comunicat că președintele Emmanuel Macron nu are planuri ferme de a face o vizită de război în Ucraina. „Președintele a spus că va vizita Ucraina la momentul potrivit. Sunt studiate mai multe opțiuni, nimic nu este stabilit în acest stadiu”, se precizează în comunicat. Macron este unul dintre puţinii lideri europeni notabili care nu au vizitat Ucraina, de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie. Şeful statului francez, aflat la al doilea mandat, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 24 aprilie, şi care prezidează, la ora actuală, Consiliul Uniunii Europene, a declarat în mai multe rânduri că se va deplasa în Ucraina „atunci când va fi util”. Emmanuel Macron a mers în vizită la Kiev în 8 februarie, în cadrul eforturilor de reducere a tensiunilor provocate de temerile invadării Ucrainei de către Rusia.
În 4 iunie, liderul de la Palatul Elysée declara că este vital ca Rusia să nu fie umilită, astfel încât, atunci când luptele din Ucraina se vor opri, să se poată găsi o soluție diplomatică. „Sunt convins că este rolul Franței să fie o putere de mediere”, a adăugat el. Şeful statului francez a încercat să mențină un dialog cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, încă de la începutul invadării Ucrainei, în februarie. Tactica diplomatică aplicată de Macron a fost criticată în repetate rânduri de liderii unor state din estul Europei şi ai ţărilor baltice, care consideră că subminează eforturile de a-l presa pe Vladimir Putin să se așeze în mod real la masa negocierilor.