La Teatrul German din Timișoara, chiar în seara de 1 mai, “Oameni. De vânzare”, teatru documentar. Scenariul și Regia: Carmen Lidia Vidu, care în 2021 a câștigat premiul Uniter pentru regie cu spectacolul “Jurnal de România 1989”, de la Teatrul Național București. Despre acest spectacol, Carmen Lidia Vidu spune că s-a documentat, a călătorit, a realizat interviuri, a citit dosare, a văzut filme de propagandă. Toate aceste elemente le întâlnim în înregistrările, interviurile prezentate pe parcursul spectacolului. Tema acestui spectacol are în vedere vânzarea etnicilor germani către Republica Federală Germania, comerț cu etnicii germani din România între anii 1967 – 1989, cum s-a distrus această comunitate în timpul regimului comunist. Apar pe scenă actorii: Ioana Iacob, Oana Vidoni, Daniela Torok, Alexandru Mihăescu, Harald Weisz, Robert Bogdanaov-Schein. Sunt imbrăcați în portul popular al etnicilor germani. Unii au cu ei și valize, ce ne oferă sugestia de călătorie. Spectacolul se încheie ciclic, în aceeași prezentare. Prin fața ochilor timp de o oră și jumătate s-a derulat un spectacol documentar,cu privire la negocierea încheiată între țara noastră și RFG pentru vânzarea etnicilor germani, timp de 22 de ani. Sume fabuloase în DM care au fost incluse într-un cont, ce avea o anumită destinație. Au fost realizate interviuri cu: Heinz Gunther Husch, însărcinat al RFG pentru înlesnirea plecării din țară a peste 200.000 de etnici germani, în timpul regimului communist:” Noi nu am făcut comerț cu oameni, ci le-am cumpărat libertatea”, afirmă negociatorul guvernului federal german cu autoritatea română în problema emigrării etnicilor germani 1967 – 1989. Au fost realizate interviuri și cu copii acestuia: Hannini Husch și Cornel Husch. Johann Schaas, ultimul sas rămas în Richiș, un bărbat în vârstă, în ochii căruia se reflecta blândețe dar și tristețe în timp ce povestea. Germina Nagâț, Mădălin Hodor, de la CNSAS, prezentând documente din dosarele CNSAS cu privire la etnicii germani. Au fost prezentate interviuri cu Stelian Octavian Andronic, ofițer de Securitate, puse la dispoziție de televiziunea publică germană ARD. Ideea regizorului ca fiecare actor să-și spună replicile în timp ce este filmat, fiind redată înregistrarea ca o proiecție pe ecran, este inspirată, credibilă. Eu o văd ca un liant între celelalte materiale ale spectacolului, pentru a avea o continuitate. Sunt redate imagini din arhivă, cu anumite reportaje de la televiziunea română, din perioada comunistă, în care viața etnicilor germani era minunată, viața noastră era îmbrăcată într-o culoare roz, nereală. Rămâi împietrit când afli aceste elemente despre negocierea statului român cu RFG privind viața unor oameni. Este o lecție de istorie, despre comunism, privațiuni, interdicții. Merită văzut și reflectat: Oamenii sunt marfă? Felicitări tuturor! Vă mulțumesc pentru această lecție de istorie!
Profeție uluitoare! În 1964, istoricul britanic Arnold Toynbee declara pentru New York Times: ”Dacă Rusia și SUA nu coexistă, China va deveni dominantă!”
Arnold J. Toynbee este un reputat istoric englez (1889–1975). Între anii 1919–1924 a fost profesor de Istorie Universală la Universitatea...