Peter Zeihan este un geopolitician american, autor al mai multor cărți și fost analist de geopolitică la Stratfor, agenția inființată de George Friedman. În analizele sale, examinează tendințele din domeniile politic, economic și social, pe baza cărora face predicții.
Sănătatea rușilor: nu toți sunt alcoolici
Rușii, nu vreau să spun că sunt toți alcoolici, dar poți cumpăra vodca dimineața la metrou ca să te încălzești. Ideea că vodca rezolvă toate problemele este puternic înrădăcinată în societatea rusă. Într-o zonă cu climă cu ierni lungi și puțin soare ca Rusia, dieta lor nu conține multe fructe și legume, în schimb, consumă multe grăsimi saturate și o mulțime de heroină. În termeni per capita, Rusia este a doua cea mai dependentă de droguri țară din lume. Din cauză că sistemul de sănătate nu mai acoperă pătura săracă, rușii au și una dintre cele mai mari rate de tuberculoză din lume. Probabil, unul din patru ruși poartă bacteria TB, sub formă de bacil. Nu este vorba de tuberculoza pe care o cunoaștem în Statele Unite, este o formă rezistentă la medicamente. Vorbim despre nevoia de doi ani de antibiotice la costul de câteva mii de dolari per persoană pentru a scăpa de ea, iar oamenii pur și simplu nu au bani pentru asta. În ce privește HIV-ul, Rusia era una dintre cele mai infectate țări din lume, după care s-a încetat colectarea datelor. Prin urmare, nu avem o aducere la zi a situației despre infectarea cu HIV de 15 ani, dar pe atunci, părea că o cincime din populația de vârstă reproductivă era expusă, însă nu știm datele exacte.
Distrugerea educației
În anii 1980, în special după 1983, rușii se confruntau cu o criză strategică și cu una financiară, simultan. Prin urmare, pentru a rezolva problema strategică, era nevoie să facă un fel de pace cu Statele Unite. Au cheltuit peste măsură timp de 30 de ani și au rămas fără bani. Nu au putut tăia banii de la armată deoarece nu au vrut cu adevărat pace, n-au tăiat de la facilitățile nucleare deoarece nu voiau pace, n-au putut tăia producția de petrol și gaze naturale deoarece era singura lor sursă de venit, așadar au tăiat bugetul pentru educație. În Rusia, sistemul educațional este diferit de cel din SUA. Aici (în SUA) te duci la liceu, faci facultate, începi să muncești și câștigi bani din prima zi, cu puțin noroc. Dar în Rusia se practica o instruire tehnică la nivel de liceu, apoi devii ucenic și ai o perioadă de noviciat de de 5-6 ani înainte de a-ți lua o slujbă de adult, fie vorba de contabil, inginer sau altceva. Instruirea tehnică la nivel de liceu s-a prăbușit în jurul anului 1985, ceea ce înseamna că nu aveai pe cine să iei ca ucenic, direct din liceu, era nevoie să îi instruiești suplimentar. Așadar, forța de muncă s-a împuținat foarte mult, iar sistemul educațional n-a fost niciodată reparat. În timpul colapsului post-sovietic, aproape totul a fost anulat în eduație, iar acum cel mai tânăr grup de oameni care a beneficiat de acea instruire tehnică și a făcut ucenicie și efectiv a avut locuri de muncă pentru adulți, se apropie acum de 60 de ani. În acest punct este mult prea târziu pentru a repara lucrurile. (…) De asemenea, două milioane de muncitori s-au mutat în afara țării după colapsul sovietic. Toți erau tineri și instruiți. Și probabil au fost în jur de un sfert de milion de ruși care au plecat în timpul războiului din Ucraina, care, iarăși, sunt tineri și instruiți și sunt în mod categoric de neînlocuit. Peste 1-3 ani și rușii vor fi nevoiâi să facă niște alegeri foarte concrete cu privire la ce să renunțe. Petrol, gaze naturale, producția de alimente, componenta militară, forțele de artilerie, ei nu pot să le mențină pe toate acestea în stare de funcționare. (…)
În ciuda eșecurilor de până acum, Rusia poate câștiga războiul
Problemele din armata rusă nu sunt neapărat legate de logistică. Este vorba de o incompetență pe partea de gândire strategică. Aspectul este de eșecul catastrofal de a performa a întregului sistem. Nu avem destulă informație, dar avem motive să credem că rușii au renunțat la instruirea comandorilor lor militari. Până acum, am văzut un nivel foarte scăzut al coordonării militare și al logisticii în războiul din Ucraina. E abisal, a performat mai slab decât au putut anticipa toți analiștii pe care îi cunosc. (…) Peste 1000 de vehicule, într-un singur șir, lung de 65 de km… îmi pare rău, e stupid. Astfel, arată ca un eșec catrastofal în întregul sistem. Totuși, în ciuda acestor factori, rușii vor câștiga războiul. Îi depășesc numeric pe ucraineni, au echipament mai bun, au linii de aprovizionare mai scurte, nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la controlul frontierelor lor pentru a continua să primească resurse, pot suporta un număr uriaș de pierderi omenești, iar societatea rusă nu se va răzvrăti. Să luăm aminte, până nu s-a ajuns la aproape un milion de decedați în Primul Război Mondial, n-au fost tulburări politice considerabile în Rusia. Nu suntem nici măcar aproape de asta. O mulțime de ruși sunt de acord cu ce face Putin fie din motive naționaliste, fie din motive strategice. Așadar, știrile care spun că oamenii fug din Rusia sunt adevărate, există disidenți. Dar ei nu vor prelua puterea. La toate protestele luate împreună au participat mai puțin de o zecime de procent din populație, insuficient pentru influența cât de puțin o dictatură. Prin urmare, Rusia va câștiga în Ucraina, după care va trebui să pacifice țara. Iar întrebarea e ce nivel de violență internă și sabotaj este dispusă să tolereze pentru a trece la următoarea etapă a războiului.
(Va urma)