Litrul de ulei de floarea-soarelui a ajuns să coste, în București, chiar și 18 lei, iar un kilogram de carne de porc se poate cumpăra acum la un preț cu doi lei mai mare, față de începutul lunii martie. Scumpirile sunt datorate creșterii de prețuri din domeniul energetic, care au afectat furnizările de gaze ori curent, la fel ca și majorările din domenii conexe, precum agricultura, anunta “Antena 3”, preluata de evz.ro. Mușchiul de porc a suferit o majorare de preț de până la 2 lei, comparativ cu începutul lunii, astfel că astăzi un kilogram poate fi achiziționat cu suma de 30 de lei. Telemeaua de oaie a ajuns la un preț de 40 de lei per kilogram, iar franzela simplă, care acum costă doi lei, urmează să sufere majorări de preț și mai bruște. Și inflația contribuie la aceste scumpiri de prețuri, iar BNR estimează că acest fenomen va atinge un procent de 11,2% în al doilea trimestru al anului 2022, în luna februarie înregistrând un procent de 8,5%.